• Jan Blanken in het uniform van Inspecteur-Generaal van de Waterstaat, afgebeeld met zijn drie ordetekenen.  J.A. Daiwalle, ca. 1823.
• Jan Blanken in het uniform van Inspecteur-Generaal van de Waterstaat, afgebeeld met zijn drie ordetekenen. J.A. Daiwalle, ca. 1823.

Expositie over de pionier Jan Blanken

Algemeen 577 keer gelezen

VIANEN • Ook Stedelijk Museum Vianen wil ingenieur Jan Blanken aan de vergetelheid onttrekken. De expositie 'Kroonjuwelen van Jan Blanken' laat zien wat de "pionier onder de waterbouwkundigen" allemaal voor elkaar heeft gekregen.

In de tentoonstelling Kroonjuwelen van Jan Blanken wordt aan de hand van diverse unieke modellen, objecten, schilderijen, prenten en kaarten uitgebreid ingegaan op zijn innovatieve vindingen zoals waaiersluizen, het droogdok in Hellevoetsluis, de aanleg van het Zederikkanaal, het Noord-Hollands Kanaal en een vijftiental objecten die nu nog beleefbaar zijn in en rond de Vijfheerenlanden.

Bovendien gaf Blanken mede vorm aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een unieke historische verdedigingslinie uit 1815. De linie is 85 kilometer en bestaat uit zo'n 47 forten en zes vestingen: Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem, Woudrichem en Nieuwersluis. Inmiddels is het een grote cultuur-historische belevenis. Hoe belangrijk Jan Blanken is geweest, getuigen zijn vele onderscheidingen: Orde van de Rode Adelaar van Pruisen, Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van het Legioen van Eer.


Monument

Om meer bekendheid te geven aan wat deze unieke persoon voor Vianen, voor onze regio en voor Nederland heeft betekend, wordt aan de Jan Blankenweg in Vianen een informatief monument geplaatst. Op dinsdag 17 juli, zijn 180-jarige sterfdag, vindt de officiële onthulling plaats. Uiteraard is dit monument opgenomen in een fietsroute door de Vijfheerenlanden die langs de meer dan vijftien nog steeds bestaande objecten van Jan Blanken leidt, in het kader van de expositie en het Waterjaar 2018/2019.

De tentoonstelling 'Kroonjuwelen van Jan Blanken' is te zien woensdag 18 juli tot en met zondag 16 september aan de Voorstraat 97 in Vianen. Meer informatie, openingstijden en toegangsprijzen is te vinden op de website van het Viaanse museum.


q www.stedelijkmuseumvianen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen.
100 kinderen genieten van Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen fotoserie 14 uur geleden
Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 17 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden