• Hans van Kooten aan de Viaanse Voorstraat.
• Hans van Kooten aan de Viaanse Voorstraat. (Foto: aangeleverd)

Hans van Kooten stopt eind april als centrummanager Vianen

  •   913 keer gelezen

VIANEN • Hans van Kooten stopt eind april als centrummanager van Vianen. Volgens hem is er in de afgelopen 4 jaar veel bereikt. Er rest hem nog één grote uitdaging: genoeg mensen naar de stembus krijgen voor het referendum over de koopzondag in Vianen.

Toen Van Kooten in opdracht van de Bedrijveninvesteringszone (Biz) in het Viaanse centrum begon als centrummanager, "viel de ene na de andere ondernemer om". Het was "zwoegen, zweten en zwemmen", zoals hij zelf zegt. "Want waar moet je beginnen." Er stonden maar liefst 27 winkelpanden leeg tussen de Lekpoort en de Lijnbaan, zo herinnert hij zich. "Dat zijn er nu nog zes en er zijn onderhandelingen over één pand, dus wie weet is dat er binnenkort nog één minder."

Van Kooten begon vol branie aan zijn taak. "Het was vooral een kwestie van vertrouwen wekken en blijven roepen dat Vianen een mooie stad is met heel veel leuke mensen, bezienswaardigheden, evenementen en ondernemingen. Als je dat lang genoeg volhoudt en hard genoeg roept, dan krijgt dat uiteindelijk volgelingen en resultaat. Maar eerlijk gezegd, heb ik er ook best wel eens wakker van gelegen met de gedachte: waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen."

Maar Van Kooten gelooft niet in al te lang achterom kijken. "De nieuwe gemeente Vijfheerenlanden biedt hier ook zeker perspectief, een nog beter georganiseerde samenwerking tussen stadsmanagement en citymarketing, met behoud van de eigen stadsidentiteit, gaat vast en zeker veel voordeel opleveren."

Voor hem rest er nu nog één grote uitdaging: genoeg Vianezen naar de stembus krijgen voor het referendum over de winkeltijden op woensdag 20 maart. Eigenlijk had Van Kooten liever helemaal geen enquête gezien. Maar nu deze er toch komt, doet hij een dringende oproep aan inwoners van de kern Vianen. Immers: wil de uitslag geldig zijn dan moet de opkomst per kern al minimaal 33 procent zijn. Als de helft hiervan plus één stemt vóór de koopzondag, dan krijgen de winkeliers in Vianen het recht om open te gaan op zondag. "Halen we die 33 procent niet of geen meerderheid in voorstemmers dan komt er geen opening op zondag!", benadrukt Van Kooten nog maar eens. "Ik hoop van harte dat Vianen nog één keer in de benen wil komen en dat we nogmaals heel duidelijk laten blijken dat onze stad veel progressiever is en andere behoeften heeft dan bewoners in overige dorpen en kernen binnen de gemeente Vijfheerenlanden. Het is nu of voorlopig helemaal niet."

Verder is Van Kooten nog druk met het voorbereiden van het grote openingsfeest voor de Voorstraat op zaterdag 13 april. Het programma hiervan wordt in de komende weken bekend gemaakt. Ondertussen mogen de ondernemers van de Biz op zoek naar een opvolger voor Van Kooten. "Ik heb nog geen nieuwe job maar er mag de komende tijd vast iets moois en uitdagends op mijn pad verschijnen."

In de persverklaring over zijn aanstaande afscheid als centrummanager, verwijst Van Kooten ook naar zijn privéleven dat vorig jaar op zijn kop kwam te staan nadat er bij zijn partner Martin Hendericks lymfeklierkanker werd geconstateerd. "Na veel chemokuren en een stamceltransplantatie gaat het nu erg goed. Inmiddels is aan de hand van de laatste PET-scan geconstateerd dat alle kwaadaardige cellen zichtbaar zijn verslagen. We zijn enorm dankbaar voor deze tweede kans, het had allemaal ook heel anders kunnen zijn. Door zo'n heftige periode staat je wereld op z'n kop en ga je, als een soort van vanzelf, nadenken over het leven en de toekomst."

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }