Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Stockfoto 123RF
update

Horrorcrash Fabio Jakobsen in Ronde van Polen: toestand ernstig maar stabiel - met video

  •   keer gelezen   Sport

POLEN/REGIO • In de eerste etappe van de Ronde van Polen is nationaal kampioen Fabio Jakobsen vreselijk ten val gekomen. Strijdend om de dagzege vloog de sprinter uit Heukelum over de hekken.


De sprint verliep chaotisch. Dylan Groenewegen leek te gaan winnen, maar Jakobsen kwam sterk opzetten en werd, zo lijkt uit de eerste beelden, in de hekken gereden. Met een 'horrorcrash' als gevolg.

Ploegleider Patrick Lefevere van Deceuninck Quick Step heeft op Twitter keihard uitgehaald naar Groenewegen, die inmiddels gediskwalificeerd is voor het veroorzaken van de valpartij. Jakobsen is door de organisatie aangewezen als winnaar.

Jumbo–Visma, de ploeg van Groenewegen, heeft inmiddels excuses aangeboden. "Dit soort valpartijen mogen niet plaatsvinden. Voordat we verder reageren zullen eerst intern bespreken wat er precies gebeurd is."

De rondearts van de Ronde van Polen heeft aan verschillende Poolse media doorgegeven dat Jakobsen in levensgevaar verkeert. Hij zou veel bloedverlies, een verbrijzeld gehemelte en een verbrijzelde luchtpijp aan de crash hebben overgehouden. Zijn hart zou wel goed werken.

Een woordvoerder van het ziekenhuis in Sosnowiec laat weten dat Jakobsen momenteel geopereerd wordt door een team van chirurgen en orthopeden. Zijn ademhaling zou stabiel zijn.

UCI: 'Gedrag Groenewegen onacceptabel'
De UCI heeft woensdagavond in een persbericht laten weten het gedrag van Dylan Groenewegen van het team Jumbo-Visma onacceptabel te vinden. De internationale wielerorganisatie heeft de zaak naar de Tuchtcommissie verwezen, die de renner eventueel sancties op kan leggen die in verhouding staan tot de ernst van de feiten.

'Stabiel'
De directeur van het ziekenhuis meldt in een interview met het Poolse TVP dat hij lichtelijk optimistisch is over de situatie van Jakobsen. Er zou geen hersenletsel zijn en ook het ruggenmerg is intact gebleven. Ook is er geen schade aan de organen geconstateerd. Wel is er schade aan de borst, de schedel en het gezicht. Volgens hem is zijn toestand ernstig, maar stabiel. Men probeert een drain in te brengen om het vocht in zijn hoofd af te voeren. De komende uren zijn op neurologisch gebied cruciaal. Morgen zal daar verder naar gekeken worden.

De familie is inmiddels onderweg naar Polen.

Bericht Deceuninck-Quick-Step
De ploeg van Jakobsen, Deceuninck-Quick-Step, bevestigt dat de wielrenner geen hersenletsel heeft. Zijn situatie blijft ernstig, maar is stabiel. Vanwege de ernst van de verwondingen wordt hij nog steeds in kunstmatige coma gehouden.

Ook de organisatie laat van zich horen. In een verklaring bevestigen zij de situatie van Jakobsen, evenals de diskwalificatie van Groenewegen en de daardoor toegewezen ritzege van Jakobsen. Daarnaast bedankt de organisatie de doktoren en ziekenhuismedewerkers voor de snelle inzet.

Persconferentie
Om 08:00 is er een persconferentie gegeven in het St. Barbara Ziekenhuis in Sosnowiec. Daar werd gemeld dat na een operatie van 5 uur, de toestand van Jakobsen nog steeds 'ernstig maar stabiel' is. Er zijn geen complicaties opgelopen na de operatie, meldt een van de doktoren. Hij spreekt dan ook van enig optimisme. Wel is er sprake van moeite met de ademhaling, wegens verwondingen aan de borst. Vandaag wordt gepoogd hem uit zijn kunstmatige coma te laten ontwaken, zo meldt het ziekenhuis ook.

Rond 14:00 volgt er weer een update vanuit het ziekenhuis.


Rick den Besten
Hoofdredacteur Het Kontakt Edities en (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard en Regio-Voetbal.
Volg @RickdenBesten op twitter >
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier