Afbeelding

Onduidelijkheid over budget voor cultuur in West Betuwe

Algemeen 214 keer gelezen

WEST BETUWE • De dinsdag in de West Betuwse politiek besproken Cultuur- en Kunstnota oogstte naast lof ook veel gemopper en kritiek van de raads- en burgerraadsleden. 

Het goede nieuwe: Het bruist van het culturele leven in de nieuwe fusiegemeente. Tradities, jaarlijks terugkerende feesten, activiteiten en evenementen en ook grote landelijke publiekstrekkers (Landgoedfair, Bloesemtocht, Bloemencorso). Ze zorgen bij elkaar voor een gevoel van gemeenschappelijkheid, saamhorigheid en gedeeld identiteitsgevoel. "Juist dat is wat ons betreft cultuur, ons levend erfgoed", schrijft het college in de nota.

Leefbaarheid
Er worden in de nota mooie woorden gesproken over de culturele verenigingen in de dorpen, die worden beschouwd als de drijvende kracht achter het rijke lokale en laagdrempelige culturele aanbod. "Ze dragen bij aan de leefbaarheid, de ontmoeting, maar ook als middel om iedereen laagdrempelig van cultuur en kunst te laten genieten, of te laten beoefenen." 

Er is de komende jaren jaarlijks ruim 220.000 euro beschikbaar om al die mooie bruisende activiteiten in die 26 dorpskernen via subsidies en incidentele gemeentelijke bijdragen in stand te houden. Maar hoe dat geld precies zal worden verdeeld werd dinsdag nog niet echt duidelijk. Voordat de subsidiepot van zo'n 145.000 euro kan worden verdeeld moeten eerst alle subsidieverordeningen van de drie voormalige gemeenten worden geharmoniseerd. Naast complimenten was er dinsdag ook het nodige gemopper. Bijvoorbeeld van PvdA-raadslid Annet IJf: "Waar wordt het geld nu precies besteed? Het is mij volkomen onduidelijk."

Ondergeschoven kindje
IJff was op zichzelf wel tevreden over de uitgangspunten in de kadernota. "Maar al lezende bekroop mij het gevoel dat kunst en cultuur uiteindelijk instrumenteel wordt gemaakt aan leefbaarheid. Dat vind ik jammer. Leefbaarheid is heel belangrijk, maar ik vind dat kunst en cultuur eigen onderwerp zijn die eigen aandacht verdienen." Dittie van Zee (CDA) sloot zich daar bij aan. "Kunst is toch een beetje het ondergeschoven kindje in de kadernota." 

Boer-Rookhuiszen: "De focus is heel erg op allerlei culturele activiteiten. Daar zijn we helemaal voor. Maar wij vinden bijvoorbeeld niks terug over groen erfgoed. Denk bijvoorbeeld aan de eendenkooien, de grienden, de oeverwallen. Allemaal heel typisch voor onze gemeente, waar veel inwoners actief in zijn." 

'Erg abstract'
Diane van Zeeuw (VVD) vond de nota erg abstract. Ze miste de zo noodzakelijke kaders. "Van die 25 pagina's in de nota ben ik eigenlijk niks wijzer geworden. Er staat niks in." Collega-raadslid Broedelet was bang dat er straks een stapeling zou komen van allerlei potjes voor diverse culturele doeleinden. "Straks zien we door de bomen het bos niet meer en geven we veel meer geld uit dan we ooit bedacht hebben." Ook voor deze VVD'er was nog niet duidelijk waar het geld aan zou worden uitgegeven. "Voordat wij instemmen zouden wij daar graag meer inzicht in willen hebben."

Nadere invulling
De vertegenwoordigers van de coalitie waren overigens wel tevreden. Hoewel Jos van Maanen (SGP) wel benieuwd was naar de nadere invulling en de verdere betrokkenheid van de raad bij het vervolg. Zoals bij de subsidieverordening.

 "Een geweldig stuk", vond Bert van Erkom (Verenigd Lokaal Belang). Hij ondersteunde het idee van het CDA om een kunstwerk te plaatsen nadat het gemeentehuis in Geldermalsen is verbouwd. 

Volgens Fred Temminck geeft de kadernota een goede beschrijving van wat West Betuwe allemaal te bieden heeft op cultureel gebied. "Het is belangrijk dat wij goed blijven faciliteren en stimuleren. Dat is belangrijk voor de leefbaarheid en voor de verbinding."

Vrijwilligers
Mario Kock (Leebaar Lokaal Belang) vroeg aandacht voor de onmisbare bijdrage van vrijwilligers. "Het is een mooi moment om juist daar iets voor te gaan doen. In andere gemeenten zie je dat er bijvoorbeeld wordt gewerkt met vrijwilligersprijzen voor verenigingen, maar ook voor jongeren en ouderen." Burgerlid Gerrit De Jong (Dorpsbelangen): "Kunst en cultuur geeft een gevoel van trots en verbindt de gemeenschap. Er is Dorpsbelangen dan ook veel aan gelegen om dit te ondersteunen en verder uit te bouwen."

Kloppend hart
Jur van der Lecq (GroenLinks) begon zijn bijdrage met een mooi citaat van regisseur Johan Simons:  "Als cultuur het hart, de ziel van de samenleving is, dan is kunst de spiegel waarin die ziel zichtbaar kan worden. Kunst bevraagt, provoceert en reflecteert de maatschappij en cultuur."

De cultuurnota is een goede visie op een brede cultuurbenadering, vond Van der Lecq. "Cultuur is het kloppend hart en ziel van de samenleving. Het is deel van onze identiteit: wie we zijn en deel van een betekenisvol leven. En vooral het vermogen om creatief en innovatief te zijn. Daarom moeten er garanties zijn dat er voldoende faciliteiten zijn om dat te laten groeien en bloeien."

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
48ste rommelmarkt in Everdingen: 'Reünie voor inwoners en oud-bewoners' Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Huur jij een woning of wil je een woning huren? Dan is dit huurdersevent iets voor jou Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Split Splaches: het derde seizoen van Galerie Brandstof opent op 4 mei Nieuws 30 apr, 17:00

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden