• In het rood gearceerde deel is het oppervlaktewater ernstig vervuild.
• In het rood gearceerde deel is het oppervlaktewater ernstig vervuild. (Foto: Gemeente West Betuwe)
update

Werkzaamheden golfbaan Spijk stilgelegd vanwege ernstige vervuiling

  •   3220 keer gelezen

SPIJK • De sloten tussen de snelweg A15 en de Haarweg bij Spijk zijn ernstig vervuild met zware metalen na werkzaamheden aan de golfbaan op die plek. De gemeente West Betuwe heeft de werkzaamheden stilgelegd en ontraadt gebruik van en contact met grond- en oppervlaktewater in dit gebied.

De vervuiling is ontstaan bij het aanleggen van de geluids- en zichtwal die de nieuwe negen holes-baan van The Dutch moet afschermen van de snelweg. Wat er precies is misgegaan, is nog niet bekend. Bij The Dutch was vrijdagavond niemand aanwezig die een toelichting kon geven.

Het probleem kwam aan het licht toen het na een lange droge periode ging regenen. Het water dat de sloten in liep had een andere kleur dan normaal. Daarop is Waterschap Rivierenland metingen gaan verrichten, waaruit duidelijk werd dat het om zware metalen ging. Die hebben mogelijk dus al langer in de grond gezeten en zijn nu in het water terechtgekomen.

Verspreiding tegengaan
Het waterschap neemt maatregelen om het verspreiden van de vervuiling tegen te gaan. Zij zetten een gemaal stil, stoppen de inlaat vanaf de Linge en laten op drie plaatsen watergangen afdammen. Het waterschap monitort intensief de waterkwaliteit in het gebied. 

Lingebos
Of het nabijgelegen Lingebos gevaar loopt door de vervuiling, wordt nog onderzocht. Ook is nog niet bekend of en wanneer de grond en het water gesaneerd worden; tot nu toe richten de inspanningen van het waterschap zich op het beperken van de schade.

Behalve op het uitbreidingsterrein van The Dutch zijn de zware metalen ook aanwezig in het water op aangrenzende percelen. De grondeigenaren - bedrijven, agrariërs, ProRail en Rijkswaterstaat - zijn geïnformeerd.

De gemeente West Betuwe meldt in een persbericht dat er waarschijnlijk in de loop van volgende week nadere informatie komt. Tot die tijd geldt het dringende advies dit water niet te gebruiken door mens en dier.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK