Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Levien Vermeer

Nieuwe brede school in Asperen in gebruik genomen

  •   1077 keer gelezen

ASPEREN • De nieuwe brede school in Asperen is officieel in gebruik genomen. "De kindertjes spelen alsof ze hier al honderd jaar komen."

Het is de winderige maandagochtend na de voorjaarsvakantie. Samen met hun onderwijzers, leidsters en ouders lopen de honderdtien leerlingen van openbare basisschool De Zandheuvel en de zestien kinderen van peuterspeelzaal Piggelmee in optocht achter de boerenkapel Ad Bloastra (het is tenslotte carnaval) van fanfareorkest Ad Astra aan, naar de nieuwe brede school aan de Leerdamseweg in Asperen. De honderdzestig leerlingen van christelijke basisschool de Open Poort verhuizen een dag later.

De Zandheuvel-directeur Ben Kennedie en Niek Groenenberg uit groep 2 (op zijn sweatshirt staat: 'kleine directeur') openen samen de schooldeur. Een van de moeders vindt het "práchtig" dat de brede school nu gerealiseerd is. Haar zoontje was nogal opgewonden, vertelt ze. "Het was best spannend voor hem, het hele weekend heeft hij het er over gehad." De school oogt ruimtelijk en vrolijk, met afwisselend lichtblauwe en witte wanden. Bij de ingang naar De Zandheuvel hangen de vogeltjes van het schoollogo aan de muur, met de woorden 'fluitend naar school'. Interim-directeur van de christelijke basisschool, Mariët Schilperoort, loopt zichtbaar te genieten. Ze is zeer te spreken over het hoge afwerkingsniveau van de school en zegt: "De glazen pui aan de oostkant symboliseert onze naam, begreep ik van de voormalig directeur Erik de Man die de bouw heeft begeleid."

De bovenbouw van De Zandheuvel beschikt over een zogenaamd leerplein: een gezellige ruimte tussen de lokalen in. Hier kunnen de kinderen samen werken. Bij de Open Poort aan de andere kant van het gebouw heeft men gekozen voor een bredere gang, waar de kinderen zelfstandig of in kleine groepjes kunnen werken. Kennedie zegt: "Werken op het leerplein kan alleen als ze zich aan de regels houden, zoals 'ik gebruik mijn liniaalstem'." Hij verduidelijkt: "Een liniaal is dertig centimeter lang, dus op die afstand kun je zachtjes praten." In de oranjegekleurde peuterspeelzaal en ruimte van de buitenschoolse opvang kijkt manager Trudy van Dalen goedkeurend rond. "De kindertjes spelen alsof ze hier al honderd jaar komen." Wat is het voordeel van alles onder één dak? Van Dalen: "Voor de samenwerking is het fantastisch. Je krijgt een meer doorgaande lijn en voor de kinderen is de overgang zo veel mooier."

De schoollocatie ligt op de grens van 'oud en nieuw' Asperen. Daarom hangt er een zwart-wit print van oud-Asperen bovenaan de brede trap die ook als tribune gebruikt kan worden. De trap geeft toegang tot een grote open keuken en alle lokalen van de bovenbouw. Op de begane grond bevinden zich de bibliotheek, sportzaal en onderbouwlokalen, naast de peuterspeelzaal- buitenschoolse opvang.

Op vrijdag 8 maart is er tussen 16:00 tot 18:00 uur een informele inloop voor ouders en belangstellenden die de nieuwe school willen bewonderen. Als het plein gereed is, volgt er nog een officiële opening.

Levien Vermeer

Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten