Afbeelding

Burgemeester Staatsen: 'Veiligheid is meer dan statistiek'

Algemeen 283 keer gelezen

GELDERMALSEN • Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Gelderland Zuid heeft donderdag een besluit genomen over het Brandweerzorgplan voor de regio en daaraan gekoppeld een herschikking van materieel binnen de regio.

Het plan dat op tafel lag voorzag in het verlies voor de brandweerorganisatie Geldermalsen van de tweede tankautospuit en het oefenvoertuig voor de jeugdbrandweer. Voorafgaande aan de vergadering had de gemeenteraad tegen dit plan ernstig bezwaar aangetekend.

Negatieve invloed
Namens de gemeenteraad heeft burgemeester Jeroen Staatsen, daarbij gesteund door burgemeester Harry de Vries van buurgemeente Neerijnen,  tot het uiterste gepleit voor het terugdraaien van dit ingrijpende voorstel.

Hij wees daarbij onder meer op de negatieve invloed die het verdwijnen van het genoemde materiaal zal hebben op veiligheidssituatie binnen de huidige gemeente Geldermalsen en de toekomstige gemeente West Betuwe: "Met minder voertuigen, minder veiligheid."

Ook vreest hij ernstige aantasting van het moreel van de vele vrijwilligers die de brandweer in Geldermalsen tot zo'n uiterst succesvolle en goed draaiende organisatie hebben gemaakt. Ongetwijfeld zou hieronder ook de succesvolle opleiding van de jeugdbrandweer ernstig te leiden hebben. Tenslotte wees Staatsen op de omvangrijke infrastructuur in 'zijn' gebied die ervoor zorgt dat de brandweer veelvuldig in actie moet komen.

Niet gevoelig
Helaas toonde het Algemeen Bestuur zich niet overtuigd door de kracht van de argumenten die via de burgemeester vanuit Geldermalsen werden ingebracht. Ook toonde het zich niet gevoelig voor aangedragen alternatieven zoals het wanneer nodig operationeel inzetten van een vakbekwaamheidsvoertuig dat nu uitsluitend voor training en opleiding mag worden gebruikt.

Na afronding van de discussie bleken alleen de gemeenten Geldermalsen en Neerijnen tegen door voorgenomen plannen te zijn. Wegens ziekte van haar vertegenwoordiger was de gemeente Lingewaal verhinderd. 

Naar verwachting zal het besluit op korte termijn worden geëffectueerd. Ondertussen gaat burgemeester Staatsen zo spoedig mogelijk met de beroepsbrandweer, alle vrijwilligers en de gemeenteraad in gesprek over de vraag hoe deze ingrijpende maatregel het best kan worden opgevangen. 
 

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
48ste rommelmarkt in Everdingen: 'Reünie voor inwoners en oud-bewoners' Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Huur jij een woning of wil je een woning huren? Dan is dit huurdersevent iets voor jou Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Split Splaches: het derde seizoen van Galerie Brandstof opent op 4 mei Nieuws 30 apr, 17:00

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden