Logo hetkontakt.nl/leerdam
• De 'jeugdcommissie' van LRC (met Yme van Gent en Tjibbe van der Zeeuw geknield) heeft alle vertrouwen in de toekomst.
• De 'jeugdcommissie' van LRC (met Yme van Gent en Tjibbe van der Zeeuw geknield) heeft alle vertrouwen in de toekomst. (Foto: Jeroen de Bruin)

LRC wil meer investeren in eigen jeugd

  •   688 keer gelezen   Sport

LEERDAM • Er waait een nieuwe wind bij LRC Leerdam. Een nieuwe koers van het bestuur, een nieuw beleidsplan voor de jeugd én het nieuwe Glaspark zorgen voor nieuw elan. "Het enthousiasme is groot, er ontstaat een sneeuwbaleffect", constateren Yme van Gent en Tjibbe van der Zeeuw van de afdeling technische zaken jeugd.

Het hoofdbestuur van de paars-witten liet twee jaar geleden al weten dat men vol inzet op de eigen jeugd. "Dat heeft de hoogste prioriteit. LRC wil niet in de eerste plaats meer investeren in spelers van buitenaf. Dat kost veel geld en het verloop is groot."

"Elke zomer weer kwamen er veel spelers van buitenaf die soms een jaar later alweer vertrokken. En dat terwijl veel 'echte' LRC'ers bij verenigingen in de omgeving speelden. Daar willen we vanaf."

Eigen jeugd
"LRC kiest voortaan voor een team met spelers uit de eigen jeugd, waar nodig aangevuld met spelers uit de directe omgeving die bij ons passen. We geven de voorkeur aan een Leerdams team boven een 'gekocht' elftal. Zo'n team is herkenbaar en heeft een band met de club."

"Met deze nieuwe aanpak willen we bovendien zoveel mogelijk Leerdamse jeugd die nu in de omgeving speelt terug naar LRC halen. Dat spreekt supporters, ouders en sponsors ook veel meer aan. Bij die plannen speelt de jeugdopleiding een belangrijke rol", aldus Van Gent en Van der Zeeuw. Daarbij willen de paars-witten tenminste in de eerste klas spelen, het niveau waarop het eerste team nu ook actief is."

Nieuw beleidsplan
Technische zaken jeugd bestaat uit negen leden en heeft als taak om de jeugd – jongens én meisjes, talenten én recreanten - van vier tot pakweg negentien jaar op hun eigen niveau en met plezier te laten voetballen. "Afgelopen winter hebben we een nieuw beleidsplan geschreven. Het bestuur heeft geld uitgetrokken om de plannen uit te voeren."

Het nieuwe beleidsplan moet er onder meer toe leiden dat er een constante aanvoer van jeugdig talent naar het eerste op gang komt. "Het streven is dat er jaarlijks twee of drie spelers van 'Onder 19' doorstromen naar het eerste en dat er ook een aantal spelers deel gaat uitmaken van het tweede."

"Het is de bedoeling om jeugdtalenten aan te leveren waar de hoofdtrainer niet omheen kan. Het begin is er: op dit moment kloppen Levi 't Lam en Axel Kordelaar al aan de deur van het eerste team. Maar het geld en onze aandacht gaan niet alleen naar de selectieteams, we vinden de breedtesport net zo belangrijk. Die spelers beleven net zoveel plezier aan hun sport als de selectiespelers."

Eén vereniging
Vandaar ook dat het de bedoeling is om ook de lagere teams zo goed mogelijk te begeleiden. "Ook zij hebben recht op goede trainers, op goed materiaal en goede faciliteiten. We zijn één vereniging. Meer een vereniging dan een club. We willen als LRC eenheid uitstralen."

Om de plannen te realiseren, is het de bedoeling om meer gediplomeerde trainers voor de diverse teams te krijgen.

Bovendien worden er voor de jeugd nieuwe evenementen in het leven geroepen, zoals het Glasstadtoernooi op Tweede Pinksterdag, een jeugdmiddag op woensdag 15 mei voor iedereen die een balletje wil trappen – 'alle kinderen zijn welkom, lid of geen lid' - en de Clubvoetbaldagen in de herfstvakantie. "Drie leuke dagen voor alle kinderen uit Leerdam en omgeving."

Betrokken
"Het mooie is dat bij die evenementen veel mensen betrokken zijn. Bestuur en Business Club werken mee, maar ook het Heerenlanden College, Samen Doen, CrossFit Leerdam en ouders zetten zich in, wij zorgen voor de coördinatie", aldus de leden van de afdeling technische zaken jeugd die ook al druk bezig zijn met de aanstelling van een hoofd jeugdopleiding en de selectie(trainers) voor komend seizoen.

Volgens Yme van Gent en Tjibbe van der Zeeuw zit LRC volop in de lift. "De onderbouw en meisjesafdeling groeien flink. De aanwas was al groot, maar de komst van het nieuwe Glaspark zorgt voor een extra aanzuigende werking. Meer jongens en meisjes blijven welkom."

Sneeuwbaleffect
Onze faciliteiten zijn uitstekend, door het kunstgras kunnen we altijd trainen en de samenwerking met de hockeyclub is een meerwaarde. In de kantine lopen leden van beide verenigingen door elkaar, we organiseren samen activiteiten en leren van elkaar; allemaal positieve ontwikkelingen."

Dat nieuwe elan vanuit de jeugd heeft gevolgen voor de hele vereniging, constateren Van Gent en Van der Zeeuw.

"Steeds meer ouders en grootouders raken betrokken bij LRC. Ze zijn enthousiast, willen zich inzetten. Enkele ouders zijn inmiddels betrokken bij de Business Club en het aantal vrijwilligers neemt zienderogen toe. Ze begeleiden een elftal, willen meehelpen in een commissie of in de kantine. Er is sprake van een sneeuwbaleffect. Prachtig om te zien, want al die ontwikkelingen helpen onze vereniging vooruit."

André Bijl

André Bijl
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }