Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Schaakclub Krimpen koestert talentvolle broers Pols

  •   keer gelezen   Sport

KRIMPEN A/D IJSSEL • De broers Arne (15) en Wiggert Pols (14) maken flinke stappen in de schaakwereld. Het Krimpense duo bevindt zich in de top van de ranglijst van het Open kampioenschap van Rotterdam en popelt om een vaste plaats in het eerste team van schaakclub Krimpen in te nemen.


 

De trainingen van FIDE-meester en clubgenoot Harold van Dijk dragen bij aan hun voorspoedige ontwikkeling. Wekelijks worden Arne en Wiggert op de club een uur lang onder handen genomen en een keer per maand krijgen ze op vrijdagavond onderricht in groepsverband. “Alles komt aan bod. We zijn begonnen met de eindspelbehandeling. Dan hoef je niet bang te zijn om af te wikkelen naar een stelling met weinig stukken”, zegt Wiggert. “Ook oefenen we met openingen die bij onze stijl passen”, vult Arne aan. “Het gaat vooral om inzicht. Door theorie te leren en tegen sterkere tegenstanders te schaken, kom je verder.”

Strateeg

Arne leerde in groep 6 de eerste zetten van een oud-directeur van de basisschool. Deze kennis deelde hij later met zijn één jaar jongere broer Wiggert. Blijkbaar was het schaken besmettelijk, want nog twee broers en een zusje zijn geregeld met toren, paarden, lopers en pionnen in de weer.

“We zijn in spelstijl totaal verschillend”, zegt Wiggert. “Arne is een strateeg. Hij schaakt behoedzaam en bouwt zijn stelling rustig op. Ik kies vaak voor de aanval en ben meer een tacticus. Ook in mindere stellingen wil ik wel eens toeslaan.” Arne beaamt de analyse van zijn broer. “Ik kan een klein voordeel geduldig uitbouwen. Als ik een pion voorsta, ga ik de stelling uitmelken.”

Rating

Beide vwo-leerlingen van het Wartburg College in Rotterdam hebben geen idee hoever zij als schaker kunnen reiken. “Ik wil in ieder geval een rating boven de 2000 elo-punten halen”, zegt Wiggert. “Ik denk dat ik door de hoge noteringen tijdens de laatste toernooien inmiddels zo’n 1900 punten achter m’n naam heb staan. Arne zit op hetzelfde niveau. Qua sterkte schelen we niet veel. We spelen zelden een onderlinge partij, omdat we schaaktechnisch weinig geheimen hebben voor elkaar. Ik speel liever op de computer via het programma Playchess tegen onbekende opponenten.”

Beide broers behaalden met het Wartburg College de derde plaats van Nederland tijdens het kampioenschap voor middelbare scholen en namen ook deel aan het Pathena-schaaktoernooi voor talenten. In januari waren ze aanwezig bij de opening van het Tata Steel toernooi in Wijk aan Zee. “We deden daar mee aan een jeugdevenement. Het was leuk om eens schaakgrootmeesters in levende lijve te zien.”

Of een dergelijke schaakloopbaan voor hen is weggelegd, zal de tijd leren. “We hebben er in elk geval veel plezier in. Dat is nu belangrijker”, zeggen beide broers in koor.

Pieter van der Laan

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier