Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Ben de Lange instrueert de groep. Links van hem luistert Rieny Looren de Jong aandachtig mee.</p>

• Ben de Lange instrueert de groep. Links van hem luistert Rieny Looren de Jong aandachtig mee.

(Foto: wijntjesfotografie.nl)

Clubliefde houdt Ammerstol overeind

  •   keer gelezen   Sport

AMMERSTOL • Ammerstol heeft moeite wekelijks een representatief eerste elftal op de been te brengen. Het kost elftalleider Ben de Lange en vier andere voetbalvaders bloed, zweet en tranen om dat voor elkaar te krijgen.


In 2022 bestaat de Ammerstolse SV 90 jaar en als het aan de voetbalvaders ligt, wordt over tien jaar het eeuwfeest gevierd. 

De van oorsprong zondagclub, die in 2017 overstapte naar het zaterdagvoetbal, verkeert de laatste jaren niet in een positie om mee te doen om de prijzen. Met vijf jeugdteams, twee seniorenelftallen, een 40+-team en een dameszevental heeft de vereniging, die op sportpark De Snackert zijn domicilie houdt, moeite om het hoofd boven water te houden. Ook al is de vereniging financieel gezond, zijn de drie belangrijkste bestuursfuncties ingevuld en steunen trouwe sponsors de voetbaltrots van het dorp.

Handdoek
“ASV moet blijven bestaan,” maakt Ben de Lange, die zich ook inspant voor andere dorpsverenigingen, duidelijk. “Er verdwijnt anders teveel uit ons mooie Lekdorp. De festiviteiten op Koningsdag en de Kerstmarkt ‘sudderden’ door corona op een laag pitje. Gelukkig pakt het feestcomité zijn activiteiten na een paar motiverende gesprekken weer op. Van zo’n positieve insteek was ook sprake bij de voetbalclub.”

Vervolgens: “De jonge groep, die wekelijks een wedstrijd wil spelen, konden we niet aan zijn lot overlaten. Rieny Looren de Jong is de man met de trainersdiploma’s. Deze oud-speler, die op een steenworp afstand van het voetbalveld woont, had waarschijnlijk de handdoek in de ring gegooid toen de selectie flink uitdunde. Nu krijgt hij elk jaar een eenjarig contract onder zijn neus, dat hij van ons niet mag weigeren. Hij traint de groep op dinsdagavond en speelt op donderdagavond een 40+-wedstrijdje. Zaterdag zit hij tijdens de wedstrijden op de bank. Ronald Straver en ik nemen die trainingsavond voor onze rekening. Tjerk Voorwinden geeft de keeperstraining. Zijn zoon Jan mag een jaar niet spelen, maar heeft zich beschikbaar gesteld als vlagger. Boy Vermaas is de stille kracht achter de schermen. Hij regelt onder meer het voetbalkamp.”

Beroep
De spelersgroep waardeert de inspanningen van de voetbalvaders. Donderdagavond kwam twaalf man opdraven op de training. Looren de Jong was er ook bij, omdat de tegenstander van het 40+-team het liet afweten. “Na deze avond maken we via de spelersapp de namen bekend voor de eerstkomende wedstrijd,” vervolgt De Lange. “We hebben vier geblesseerden in de krappe selectie van achttien man, dus we zullen een beroep moeten doen op zondagspelers en een paar spelers uit Jongens onder 17. Vrijdag staat het elftal na veel heen en weer ge-app op papier.”

Het eerste competitieduel verloor Ammerstol met 9-0 van Haastrecht, maar daarna volgden twee nipte nederlagen en dat gaf de spelersgroep moed. De selectie weet inmiddels dat de onderste vier ploegen in hun poule degraderen naar een nieuw te vormen vijfde klasse. “Ik blijf liever in deze klasse met alle streekclubs,” merkt Looren de Jong op. “Het is niet aantrekkelijk om af te reizen naar de Leidse of Rotterdamse regio voor uitwedstrijden.”

Knikkende knieën
“Het is geen drama gezien onze status van kleine club,” vult De Lange aan. “Toch gaan we proberen boven de degradatiestreep te eindigen. Als de spelers uit Jongens onder 17 rijp zijn voor de senioren, dan kunnen we een mooi elftal samenstellen. Hopelijk keren dan de oude tijden, dat tegenstanders met knikkende knieën naar De Snackert kwamen, weer terug. Mochten er gestopte spelers in de regio zijn, die met een fijne, enthousiaste groep willen trainen en wedstrijden willen spelen, dan zijn zij welkom bij ons.”

Het goed gestarte Cabauw was zaterdag de tegenstander. Tot 4-4 kon de hardwerkende thuisclub de gasten, die veel kansen misten, bijbenen. Cabauw sloeg in de slotfase toe: 4-7. “Op het laatste ogenblik moesten we nog een veldspeler op doel zetten, omdat onze keeper door trieste privéomstandigheden afhaakte,” merkte Rieny Looren de Jong, die zijn spelers complimenteerde voor hun inzet, nog op. Ondanks de nederlaag vertrok het Ammerse publiek niet mokkend huiswaarts, maar bleef het gezellig hangen in de kantine voor de derde helft.

Wim Kroone

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten