Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Anouschka van der Hoek als arbiter op het EK.
• Anouschka van der Hoek als arbiter op het EK. (Foto: Faisal Muhammad)

Anouschka maakt debuut als arbiter op EK skeeleren: ‘Dit smaakt naar meer’

  •   keer gelezen   Sport

LOPIK • Anouschka van der Hoek debuteerde afgelopen week als internationaal scheidsrechter op het EK skeeleren. ‘Ik vind het best stoer dat ik hier ben.’


Aan de start staan Italianen, Portugezen, Fransen en nog een handvol nationaliteiten klaar om een Europese titel inline-skaten te veroveren. Een Italiaanse maakt een valse start en scheidsrechter Anouschka van den Hoek uit Lopik trekt resoluut een gele kaart. Ze doet op het EK in het Portugese Canelas ‘gewoon’ haar werk, al is het voor haar ook een droom die uitkomt.

Nuttig
Ze is het scheidsrechterswerk ooit gaan doen, omdat ze toch bij de wedstrijden aanwezig was. Haar kinderen Jesse en Kaya reden landelijk en internationaal, dus waarom zou je jezelf dan niet nuttig maken? Zo begon ze in de regionale Dave van Dame-competitie, waar ze wedstrijden in Gouda, Oudewater en Alphen aan den Rijn floot en klom ze via de landelijke competitie op richting Europacups.

“Je begint regionaal, dan nationaal, vervolgens mag je naar Rome voor de KNSB en slaag je voor je internationale diploma”, zo vat ze haar carrière kort samen. “En dan hoop je dat je een keer naar een groot toernooi mag. Maar dan moet je wel gevraagd worden.”

En precies dat gebeurde dit voorjaar: Anouschka werd uitgenodigd om als scheidsrechter het Europese kampioenschap in goede banen te leiden.

Adrenaline
In de basis is het scheidsrechterswerk op zo’n toernooi vergelijkbaar met landelijke baan- of wegwedstrijden in Nederland. Ze bekijkt het werk tussen de Europese toppers dan ook heel nuchter.

“Ik heb dezelfde portie gezonde adrenaline en stress die ik altijd heb. Dat is niet veel anders dan in Nederland”, vertelt ze. Toch voelt ze nét wat meer druk dan anders. “Het niveau is misschien iets hoger, omdat de livestream wat verder gaat dan alleen Nederland. Maar ik vind het stoer dat ik hier ben.”

Slikken
Wat wel anders is, is de organisatie, het verloop van de races. “Zo gelikt als het in Nederland gaat, dat is hier niet zo”, legt ze uit. “Portugezen zijn wat makkelijker. Het jureren verschilt niet veel, alleen gaat het wel de hele wereld over. Dat maakt het anders. Toen de hoofdscheidsrechter zei ‘Je mag starten’, zei ik: ‘okee, leuk!’ Maar ik moest wel even slikken. In Nederland is de aandacht voor het EK klein, maar in Frankrijk en Italië is het een grote sport.”

“Mijn droom is om ooit op de Olympische Spelen te staan”, antwoordt Anouschka op de vraag of ze nog ambities heeft. “Mocht het ooit Olympisch worden natuurlijk”, voegt ze er lachend aan toe. “Maar dat ik dit EK doe, is al een kleine droom die uitkomt.” 

Johan Boef

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten