Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Theo Kion tijdens een looptraining.
• Theo Kion tijdens een looptraining. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Theo Kion laat niets aan het toeval over

  •   keer gelezen   Sport

OUDERKERK AAN DEN IJSSEL • Je kan niet zeggen dat de voorbereiding op het wereldkampioenschap triatlon er bij Theo Kion (60) ingeschoten is. De voorzitter van Idejo/TVK heeft zichzelf een Spartaans trainingsschema opgelegd en verkende vorige maand zelfs het parcours in het Zwiterse Lausanne.


Verrassingen zijn dus uitgesloten, maar zijn ontzag voor het stijgingspercentage in de bergen is er niet minder om. "Ik had een wat vlakkere route in gedachten, maar goed klimmen bepaalt straks voor een groot deel de plek in het eindklassement. Bij het fietsen ga je vier keer een kilometer bergop en bij het lopen is de weg zo steil dat je bijna stilstaat. Twintig procent is voor iemand uit het laagland een forse opgave. Je kan hier in de omtrek nauwelijks oefenen op hoogtemeters. Daarom ben ik naar de skiberg in Bergschenhoek gereden om deze heuvel op en af te gaan."

Pezen
Kion neemt op zondag 1 september deel aan de mondiale krachtmeting in de categorie 60+. Inspectie van de startlijst leert hem dat er tien deelnemers sneller kunnen gaan dan de atleet uit Ouderkerk aan den IJssel. Onder hen twee Duitsers, die Kion op 2 juni aftroefden tijdens het Europees kampioenschap in Weert. Hij baalt er nog steeds van dat knieproblemen een snellere tijd in de weg stonden.

"Door overbelasting waren de pezen ontstoken. Daardoor kon ik geen vaart maken. Na het zwemmen en het fietsen lag ik op kop. Hardlopen is feitelijk mijn sterkste onderdeel, maar het lukte niet om vooruit te blijven. Topfit had ik drie minuten van mijn eindtijd kunnen afknabbelen. Dat had me de Europese titel kunnen opleveren. Nu bleef ik steken op de derde plek."

Pittig
Voor het WK zijn de verwachtingen iets hoger gespannen, ook heeft Kion nog geen idee of zijn knieën opnieuw zullen protesteren. "Tot op heden gaat het naar wens. Ik heb de afgelopen tijd pittig getraind. Je moet kracht en conditie opvoeren en dan de laatste week rustig naar het WK toeleven. Ik heb daarom vanmorgen een stevige run-bike-run gedaan met 6 kilometer hardlopen, 35 kilometer fietsen en nog eens 6 kilometer hardlopen."

Theo Kion heeft het grote voordeel dat hij als fervent waterpoloër bij ZV Vlaardingen het zwemmen prima beheerst. Hij kan met dit onderdeel de basis leggen voor een goede uitgangspositie. "Zwemmen is voor veel triatleten een crime. Ik duik juist graag in het water. Hardlopen kwam pas aan bod tijdens mijn militaire dienst, maar hard koersen leerde ik als kind. Mijn moeder had geen rijbewijs en we pakten dus regelmatig de fiets. Daar heb ik nu nog profijt van."

Kion hoopt op een topnotering, maar mogelijk is een plaats bij de eerste tien het hoogst haalbare resultaat. "Het zijn zestigplussers, maar de meesten behoorden ooit tot de top. Die kunnen nog flink gas geven, hoor."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier