Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Alle kampioenen op het podium.
• Alle kampioenen op het podium. (Foto: Erik van Kordelaar)

Stormachtige wind beïnvloedt Hollandse titelstrijd

  •   399 keer gelezen   Sport

POLSBROEKERDAM • De polsstokverspringers Wilco van Amerongen en Julia van Eijk veroverden zaterdagavond in Polsbroekerdam bij de senioren de Hollandse titels. Junior Reinier Overbeek en Roy Velis (jongens) namen eveneens plaats op de hoogste trede van het erepodium.

De stormachtige wind had veel invloed op de titelstrijd. De organisatie, die geen uitwijkmogelijkheid zag voor het evenement, besloot na een uitstel van vijf uur de wedstrijd door te laten gaan. Het Friese fierljepkampioenschap en diverse andere evenementen in heel Nederland werden wel afgelast.

Aangepast
Het programma werd zo aangepast, dat de lichtere springers later op de avond in actie kwamen. Dit hield in dat de damescategorie meteen aan de bak moest. Favoriete Dymphie Baas-van Rooijen (Oudewater) was het hier niet mee eens en meldde zich af, omdat haar voorbereiding in de verdrukking kwam. Springers die wel aan de wedstrijden begonnen, moesten soms de vreemdste capriolen uithalen om de overkant van het water te bereiken. Haastrechtenaar Maik Backx belandde drie keer hoofdschuddend in het water.

Julia van Eijk, die zich vooraf geen podiumkandidaat achtte, merkte al snel, dat zij kon 'spelen' met de felle windvlagen. "Ik kan goed corrigeren, als ik eenmaal in de stok zit",  vertelde de 20-jarige Haastrechtse springster na afloop. "In de tweede en derde poging ging ik zelfs recht over. Ik kwam met een sprong van 14.50 meter tot dezelfde afstand als Wendy Helmes. Gelukkig was mijn tweede afstand iets beter dan die van haar. Deze titel ga ik vanavond nog vieren."

Iris Mulder uit Vlist pakte het brons met een sprong van 13.91 meter.

Verwarring
Bij de mannen overheerste de verwarring. De zon verdween al achter de bomenrij, die de windvlagen brak. Tijd voor drie sprongen en een finale was er niet meer. Favoriet Jaco de Groot (Kamerik) zette in de eerste ronde de toon met een sprong van 19.39 meter.

Vlistenaar Wouter van Midden, die in zijn eerste sprong bijna uit zijn stok werd geblazen, overtrof De Groot ruimschoots in zijn tweede poging: 20.10 meter. "Het hele seizoen wijk ik na mijn insprong vaak af naar links," merkte hij na afloop op. "Nu kwam de wind voor mij uit de juiste richting, zodat ik 'teruggeblazen' werd."

Benschopper Wilco van Amerongen ondernam na een mislukte eerste beurt een alles-of-niets-poging en kwam tot een verbluffende afstand van 21.02 meter. "Dit is echt een bekroning voor alle inspanningen die ik de laatste jaren heb verricht na mijn blessureleed (afgescheurde kruisbanden, red.). Als junior was ik op weg naar de top. Dat me dit nu alsnog lukt als senior is hartstikke mooi."

Schrik
Reinier Overbeek kwam in de juniorencategorie na twee mislukte sprongen met de schrik vrij. Met een sprong van 18.72 meter in zijn laatste poging passeerde de nationaal kampioen Haastrechtenaar Lucas van Eijk (16.92 meter).

In de jongencategorie ging Benschopper Roy Velis (16.74 meter) het best met de weersomstandigheden om. Suzanne Mulder (Vlist, 13,33 meter) werd tweede bij de meisjes.

Zie voor alle uitslagen: https://www.pbholland.com/index.php/uitslaginfo/?id_wedstrijd=3530

Wim Kroone

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }