Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Elise Otto met haar paard Coffee IJs.
• Elise Otto met haar paard Coffee IJs. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Elise Otto en 'Coffee IJs' op zelfde golflengte

  •   484 keer gelezen   Sport

SCHOONHOVEN • Elise Otto rijgt de nationale titels aaneen. De 16-jarige Schoonhovense amazone werd Nederlands juniorenkampioen eventing in Renswoude met haar paard Coffee IJs.

Een jaar eerder flikte ze datzelfde kunstje op hetzelfde parcours met haar pony Orchid's Megan. Het kan geen toeval zijn dat de vwo-scholiere van het Schoonhovens College steeds in de prijzen valt. Ze oefent veelvuldig in de bak achter de woning aan de Lekdijk en trekt veel op met haar zus Julia, die zich met haar paard Bina op het springen werpt.

Afspraak
Je zou verwachten dat de talentvolle Schoonhovense ruiter na deze prestatie meteen geselecteerd zou worden door bondscoach Marcelle de Kam, maar zo werkt dat niet bij de paardensport. Zoiets wordt pas later bekendgemaakt.

"Ik kan en mag daar niets over zeggen. De bondscoach stelt de Nederlandse ploeg samen. Er is een afspraak met de bond dat we voor een uitverkiezing geen uitspraken doen over eventuele nominatie. Deze nationale titel is niettemin een fraai visitekaartje. Het EK is van 10 tot 14 juli. Ik wacht het allemaal rustig af."

Basis
De basis voor een sterk optreden is gelegd. Elise Otto zit met de 9-jarige ruin Coffee IJs op dezelfde golflengte. "Daarvoor moet je trainen, trainen en nog eens trainen. Bij eventing gaat het om drie onderdelen: dressuur, cross-country en springen. Voordat je met je paard een vertrouwensrelatie hebt opgebouwd, ben je vaak maanden verder. Soms is de klik er niet vanwege botsende karakters. Met Coffee IJs zat het meteen goed. Ik rijd met deze ruin pas sinds oktober 2018 en maak wekelijks vorderingen. Het gaat voorbeeldig."

Ze had ook niet gedacht dat het NK meteen een eerste plaats zou opleveren. "Nee, geen moment. De meeste combinaties zijn al veel langer aan elkaar gewend. Ik reed pas mijn vijfde wedstrijd met Coffee. Ik merkte al bij het eerste onderdeel van eventing dat hij er zin in had. We haalden een prima score. Dat was een flinke opsteker. Ik kreeg er veel zelfvertrouwen door."

Eigenzinnig
Ze omschrijft haar paard als een eigenzinnig natuurtalent. "Coffee heeft daarbij een uitstekende basisconditie. Dat biedt perspectief, want tijdens eventing wordt het uithoudingsvermogen flink getest. Ik kreeg de indruk dat Coffee niet afgepeigerd was na drie onderdelen. Er zit dus meer in het vat."

Ze zou zich graag nog nadrukkelijker bezighouden met haar sport, maar school gaat voor. "Ik heb het druk. Ik zit in vwo-4 van het Schoonhovens College. Er staat een proefwerkweek op het programma. Het trainen voor dressuur, cross-country en springen komt daardoor enigszins in het gedrang. Ik laat alles rustig op me afkomen. Een gevecht met de Europese topruiters ga ik echter graag aan."

Pieter van der Laan

Pieter van der Laan
Freelance-journalist Het Kontakt Krimpenerwaard en Regio-Voetbal
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }