• Patrick Roest tijdens een eerdere wedstrijd (archieffoto: Stephan Tellier)
• Patrick Roest tijdens een eerdere wedstrijd (archieffoto: Stephan Tellier) (Foto: Stephan Tellier)

Patrick Roest stijgt naar tweede plaats op ‘Adelskalender’

  •   348 keer gelezen   Sport

SALT LAKE CITY/LEKKERKERK • Door zijn tijd van 6.03,70 op de 5.000 meter afgelopen zaterdag is Patrick Roest naar de tweede plaats op de zogenaamde Adelskalender gestegen. Dit klassement biedt een overzicht van de beste rijders over vier afstanden -de 500, 1500, 5000 en 10.000 meter- aller tijden.

Patrick Roest schreef zaterdag tijdens de wereldbekerfinale in Salt Lake City de 5.000 meter op zijn naam. De 23-jarige allrounder kwam al in de tweede rit in actie tegen de Noor Håvard Bøkko. De regerend wereldkampioen allround zegevierde in een razendsnelle tijd van 6.03,70. Daarmee bleef hij slechts 0,38 seconde boven het Nederlands record van Sven Kramer. De 32-jarige Fries reed in 2007 in Calgary een tijd van 6.03,32.

Ook betekende het een verbetering van zijn persoonlijk record met ruim vier seconden. Een week geleden had Roest tijdens het WK allround nog een tijd van 6.08,27 gereden op de vijf kilometer. Marcel Bosker (6.08,90) eindigde in Salt Lake City als tweede, terwijl de Canadees Ted-Jan Bloemen derde werd: 6.09,64.

Door zijn tijd van 6.03,70 klom de allrounder van Team Jumbo-Visma daarnaast naar de tweede plek op de Adelskalender, het klassement van de beste rijders over vier afstanden: 144,940. Roest, die voor de World Cup Final op de vierde plek stond, passeerde de Amerikaan Chad Hedrick en ploeggenoot Sven Kramer. Hedricks landgenoot Shani Davis gaat nog altijd aan de leiding: 144,806.

"Ik haal hier weer bijna vijf seconden van mijn beste tijd ooit af, dus ik kan niet anders dan tevreden zijn", aldus Roest. "Dit is waar ik voor ging. Ik wist niet helemaal wat er nog mogelijk was na zo'n zwaar allroundtoernooi van afgelopen weekend. Ik wilde er lekker in komen en hem vervolgens vlak houden. Dat is gelukt."

"Het was een hele mooie rit. De laatste rondjes waren zwaar, waardoor mijn tijd nog iets opliep. Ik weet dat ik dicht bij het Nederlands record zat, maar er zat echt niet meer in. Ik ben heel tevreden met deze tijd." 

Vanavond (zondag) schaatst Patrick Roest de 1.500 meter. Als hij zijn PR met enkele tienden van een seconde verbetert, staat hij nummer 1 op de Adelskalender.

(bron: www.teamjumbovisma.nl)


 

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK