Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Stefano Getrouw en Gregory Dekker in actie tijdens een technisch nummer.
• Stefano Getrouw en Gregory Dekker in actie tijdens een technisch nummer.

Gregory en Stefano namens Daeryon naar WK Taekwondo

  •   568 keer gelezen   Sport

KRIMPENERWAARD • De wereldkampioenschappen taekwondo in het Bulgaarse Plovdiv worden pas in augustus gehouden, maar je kan voor een mondiale titelstrijd niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereiding.

Bergambachtenaar Gregory Dekker (16) en Schoonhovenaar Stefano Getrouw (18) zijn dan ook flink in training voor dit evenement. Maandelijks zullen zij aan hun kracht, conditie en techniek werken om zich straks met de internationale top te kunnen meten. Recente toernooien in binnen- en buitenland geven aan dat de twee leden van Daeyron op de goede weg zijn.

"We hebben al enkele grote prijzen gewonnen", zegt Gregory, die bij de junioren uitkomt. Zijn trainingsmaatje Stefano, die tot de senioren is toegetreden, knikt instemmend. "Belangrijk is dat we veel ervaring opdoen tegen sterke opponenten. Eigenlijk is de voorbereiding op het WK één grote les."

Ze sporten van kinds af aan bij Daeyron. Gregory was zes jaar toen hij met zijn vader Paul Dekker, de huidige bondstrainer, aan de hand werd meegenomen naar sportcentrum De Waard. Stefano was 7 jaar toen hij in de ban raakte van teakwondo. "Ik was meteen verkocht. Ik was een wat timide jongen, maar deze sport heeft mij gevormd. Discipline, toewijding en jezelf sportief ontwikkelen zijn de kernwaarden. Taeakwondo kan best stevig zijn, maar het zijn gecontroleerde acties. Je wilt punten scoren op een eerlijke manier."

Gregory bevestigt dat met een lichtblauw gekleurd oog. "Ik kreeg tijdens de laatste wedstrijd een tik onder m'n oog. Ik had het niet eerder in de gaten dan op het Schoonhovens College, waar medescholieren me wat verbaasd aankeken", aldus de havo-5 leerling.

Je loopt wel eens tegen een blessure aan, maar meestal vallen de klappen en schoppen mee. "Je leert incasseren; dat hoort bij een vechtsport. Wat wel een verschil is: jongeren pauzeren even na het scoren van een punt. Dat voorkomt dat het uit de hand loopt. Ervaren taekwondo's gaan door met scoren. Dan is het aan de scheidsrechter om eventueel in te grijpen", zegt mbo-student Stefano.

Hun ontwikkeling kreeg meer snelheid toen Daeyron-eigenaar Paul Dekker vijf jaar geleden niet alleen aandacht gaf aan breedtesport, maar daarnaast een wedstrijdteam trainde. Hij beschikt nu over negen geselecteerde pupillen, die kunnen laten zien wat ze in huis hebben. "Ze steken veel van elkaar op. Met deze groep kun je de lat steeds een stukje hoger leggen."

Ook de pupillen profiteren van deze aanpak, want Gregory en Stefano assisteren bij de jongste groepen. Opvallend daarbij is het aantal meisjes, dat is toegetreden tot Daeyron. De verhouding is nu 60-40 in het voordeel van de jongedames. Of zijn twee 'visitekaartjes' over zes maanden in Bulgarije het volkslied zullen horen, kan Paul Dekker niet inschatten: "Vaak zijn de onderlinge verschillen gering en moet je het treffen met de loting. We kunnen slechts heel hard werken."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }