Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Schaatster Sacha van der Weide.
• Schaatster Sacha van der Weide. (Foto: Stephan Tellier)

'Laatbloeier' Sacha van der Weide naar NK allround

  •   keer gelezen   Sport

AMMERSTOL • Het Ammerstolse schaatstalent Sacha van der Weide (17) heeft zich voor het eerst in haar loopbaan geplaatst voor het Nederlands kampioenschap allround voor junioren (op 2 februari).


Het goede nieuws valt nog steeds van haar gezicht af te lezen. "De adrenaline giert nog door m'n aderen", zegt ze in haar ouderlijke woning. "Mijn persoonlijke records sneuvelen aan de lopende band. Ik voel de kracht in mijn benen toenemen. Nu nog door de verzuring heen zien te komen op de langste afstand. Op de 3.000 meter kan ik soms volledig blokkeren. Dan lukt er niets meer. Maar vorig weekeinde reed ik 17 seconden van mijn beste tijd af. Ik ging eerst dood en was vervolgens dolblij."

Het is de beloning voor de arbeid van de mbo-student sport en bewegen aan het Mondriaan College in Delft. Ze traint vijf keer per week bij het Topsportcentrum in Den Haag, dat schaatsbaan De Uithof als uitvalsbasis heeft.

"Het zijn lange dagen", erkent ze. "En zonder financiële steun van je ouders kan je het wel vergeten. Zij investeren in mijn opleiding en rijden me overal naartoe. Dan heb je ook nog de aanschaf van klapschaatsen van zo'n duizend euro, maar ik betaal het allemaal terug als ik straks bij een professionele schaatsploeg rijd."

Ze lacht uitbundig. "Ik wil graag profschaatster worden, maar eerst moet ik mezelf bij de RTC opleidingsgroep laten zien. Volgens mijn trainers heb ik aanleg voor de lange afstand, maar zelf geef ik de voorkeur aan de sprintnummers. Op het NK Sprint werd ik derde op de 500 meter. Zo'n bronzen plak stimuleert enorm, maar als de deskundigen zeggen dat ik me allround moet ontwikkelen, sla ik dat advies niet in de wind."

Laatbloeier
Het is snel gegaan met de prille loopbaan van Sacha van der Weide. Ze is een laatbloeier. Pas op 11-jarige leeftijd meldde ze zich bij STV Lekstreek, waar clubtrainer Jacob Kleibeuker haar kwaliteiten onderkende.

"Ik heb veel aan hem gehad. Jacob heeft me in de richting van de RTC geduwd. Hij attendeerde de regiotrainers op mijn ontwikkeling. Ik zit nu zo'n vier jaar bij deze selectie. Er zijn schaatsters die in het verleden sneller reden, maar nu op hetzelfde niveau blijven hangen. Ik boek steeds snellere tijden door betere conditie, techniek en kracht. Je moet er wel het een en ander voor opofferen, maar anders bereik ik m'n doelen niet. Het NK winnen wordt lastig, maar een plaats bij de top-tien moet mogelijk zijn."

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier