Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Ammerstollenaar Yannis van de Graaf op het doel bij V.V. Schoonhoven
Ammerstollenaar Yannis van de Graaf op het doel bij V.V. Schoonhoven (Foto: Stephan Tellier)

Ammerstollenaar Yannis van de Graaf grijpt zijn kans bij Schoonhoven

  •   688 keer gelezen   Sport

SCHOONHOVEN • Yannis van de Graaf (18) heeft bij vv Schoonhoven een plek onder de lat veroverd. Hij is ervan overtuigd dat zijn team een rol van betekenis kan spelen in de derde klasse.

Van de Graaf staat sinds het begin van de competitie in het doel bij de blauw-witten en heeft diverse malen de nul gehouden. Dat zegt iets over het defensieve vermogen van Schoonhoven, maar vooral over de keeperskwaliteiten van de 1.91 meter lange jongeling uit Ammerstol. De doelman groeide op in Schiedam, waar hij bij de E-pupillen van Kethel Spaland onder de lat ging staan, omdat hij als veldvoetballer te weinig progressie maakte. "Daar ben ik ook niet meer onder vandaan gegaan. Ik had er gevoel voor, vond het leuk om in de hoeken te duiken en aanvallers de bal te ontfutselen."

Hogerop
Vier jaar geleden streek Yannis -'Mijn oma is Grieks'- met zijn ouders neer in Ammerstol. Het niveau van de plaatselijke voetbalclub viel hem niet mee. "Ik wilde hogerop. Het liefst bij een club in de buurt." Daarom meldde hij zich bij jeugdtrainer Tristan Brouwer. "Ik keepte daarna in Schoonhoven B1 en af en toe in A1. Soms twee wedstrijden achter elkaar. Ik mocht vervolgens onder trainer Wim Eilander debuteren in het eerste elftal. Ik weet niet meer wie toen de tegenstander was, maar als 16-jarige is zoiets een belevenis."

Yannis hield zich vanwege privéproblemen een tijdje koest. De Ammerstollenaar heeft nu meer regelmaat in zijn leven, werkt sinds enkele maanden met veel plezier als verkoopmedewerker in Lekkerkerk, heeft een lieve vriendin en gaat één dag per week naar het ID College in Gouda om zijn mbo-diploma te behalen. Intussen heeft hij een basisplaats veroverd bij Schoonhoven. De concurrentie was groot, maar Van de Graaf stak er letterlijk bovenuit. Hij greep zijn kans met beide handen aan. "Ik mis nog wat ritme, maar het gaat wekelijks beter. Vooral bij hoge voorzetten moet ik me meer laten gelden."

Uitlopen
Een sterk punt is het uitlopen om vijandelijke acties onschadelijk te maken. Zo redde hij tegen Excelsior R een punt. In de slotminuut keerde Van de Graaf de inzet van de spits met zijn benen. Ook tijdens eerdere wedstrijden deed hij op deze manier van zich spreken. "Ik ben niet bang om er in te gaan. Soms neem ik echter alles mee en dat is dus niet de bedoeling. Tegen Dilettant raakte ik tegelijkertijd centrumverdediger Tom Kruiper. Daar was-ie niet blij mee. Bovendien kon de tegenstander daarna de bal in het lege doel tikken. Ach, dat hoort bij het leerproces. Ik ben pas 18 jaar. Dan mag je toch een keer een fout maken?"

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK