Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Petina met haar Opel-crossauto.
• Petina met haar Opel-crossauto. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Petina van Dommelen staat haar mannetje in de cross

  •   1020 keer gelezen   Sport

LOPIK • Autocrosser Petina van Dommelen staat zaterdag 22 september in haar tot crossauto omgebouwde Opel E-kadett super gemotiveerd aan de start van de Lopik 300. De 26-jarige Lopikse doet niet onder voor haar mannelijke collega's.

"Lekker hard rijden zonder een bekeuring te krijgen is het leukste van de autocross," zegt een lachende Petina van Dommelen, die als tiener al met een buurjongen autocrossen bezocht en meehielp crossauto's op te bouwen. "Ik volgde vooral de regionale coureurs Pierre Blok en Marcel Broekhuizen. Toen ik in 2011 de kans kreeg om in een VW Golf mee te doen aan de Foute Cross, was ik meteen verkocht. Het is de kunst om je wagen heel te houden. De kick om te winnen biedt genoeg adrenaline om het maximale uit de auto en jezelf te halen."

De specialiste in boorklussen geeft aan dat je je als vrouw gemakkelijk staande kan houden in het mannenwereldje. "Er crossen wel meer vrouwen," zegt Van Dommelen, die met Kim Bijman in het pinksterweekeinde al eens startte in de Lopik 500. "Op mijn werk loop ik tegen meer vooroordelen van het vrouw-zijn aan. Met een mannelijke collega van 21 doe ik boorklussen door het hele land. Als we ons materiaal, dat met een vrachtwagen en werkbus aangevoerd wordt, klaarzetten, wordt er vaak gevraagd wanneer de mannen komen voor het echte werk. Ze kijken dan verbaasd op als we antwoorden dat wij de klus gaan klaren. Ik heb alle benodigde diploma's op zak en werkte onder meer aan de Schiphollijn."

Deze week wordt de crossauto van de Lopikse geprepareerd voor de race van zaterdag, waarin ze in de middaguren 300 ronden moet afleggen. "Dit is geen sport voor watjes. In 2014 brak ik tijdens een crash een sleutelbeen. Voor ik het wist lag ik in de ambulance en werd afgevoerd naar het ziekenhuis in Nieuwegein. Na mijn herstel kroop ik weer meteen in de crossauto. Diverse keren nam ik deel aan competities in de districten Zuid-Holland/Utrecht en Brabant. Een keer won ik het eindklassement. Vorig jaar crosste ik niet, want ik kocht een huis en had het daarmee te druk. Bovendien maak ik soms werkweken van 60 uur. Het crossen begon toch weer te lonken. Mijn vriend is ook gek van deze sport. Zolang het betaalbaar blijft, – de auto waarmee ik nu cross, kostte mij 1.600 euro – sta ik in Lopik aan de start van de Foute Crossen."

De Lopik 100 -op het Foute Cross-parkoers op bedrijventerrein De Copen- begint om 11.00 uur. Een uur eerder gaat het terrein, waar voor de bezoekers een hapje en drankje te koop is, open voor het publiek. Om 14.00 uur gaat het hoofdnummer de Lopik 300, met de lokale favorieten Petina van Dommelen en Rob Vermeulen, van start.

Wim Kroone

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK