Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Op Roy Velis stond geen maat.
• Op Roy Velis stond geen maat.

Roy Velis breekt hegemonie Friezen

  •   274 keer gelezen   Sport

POLSBROEKERDAM/BENSCHOP • In Polsbroekerdam werd zaterdag het Nederlands kampioenschap polsstokverspringen voor de jeugd gehouden.

De Friese jeugd domineerde in vrijwel alle categorieën. Alleen Benschopper Roy Velis brak met 11.32 meter de hegemonie. Niet geheel verrassend; hij is al vanaf 2014 op het NK de beste in zijn categorie.

Ook plaatsgenote Meike Zijderlaan presteerde goed. Ze sprong bij de meisjes 11/12 jaar een nieuw persoonlijk record en kwam uit op 9.56 meter, waarmee ze het brons veroverde.

Favoriet
Aankomende zaterdag wordt het Nederlands kampioenschap gehouden in Burgum (Friesland). De polsstokverspringers Demi Groothedde en Reinier Overbeek zijn hier favoriet voor de nationale titels in hun leeftijdcategorie.

Demi Groothedde testte zaterdag in Polsbroekerdam een verlengde polsstok uit. Naast de NK-titel is de Jaarsveldse springster, die een pr heeft staan van 16.30 meter, op jacht naar het Nederlands record. Dat werd in 2014 gevestigd en staat op naam van Marrit van der Wal (16,57 meter). "Ik ben in vorm, dus ik kijk met vertrouwen naar de titelstrijd uit," stelt ze.

Reinier Overbeek, die bijna alle wedstrijden waar hij aan deelnam won, kan nog niet op zijn lauweren rusten. Vorige week kreeg hij in de jongenscategorie verrassend klop van Timon de Haay (Lopik), die de Benschoppenaar met een afstand van 18.60 meter, vijf centimeter voor bleef.

Bij de vrouwen is Kimberly Engelhard (Haastrecht) kanshebber voor eremetaal als de favorieten falen. Met een persoonlijk record van 16.32 meter doet zij niet onder voor de toppers.

Bij de mannen kunnen de broers Thomas en Wouter van Midden uit Vlist voor een verrassing zorgen. De Friese senioren zijn echter moeilijk te kloppen in eigen huis. Topfavoriet Jaco de Groot (Woerden) zal alle registers moeten opentrekken om zijn nationale titel te prolongeren.

Ricardo Faaij (Haastrecht) maakt zich geen illusies. "Op de NK-ranglijst van 16 deelnemers nam ik aan het begin van het seizoen de veertiende plek in," aldus Faaij. "Ik heb me opgewerkt naar een positie in het linkerrijtje en mag dus springen in de tweede groep met alle favorieten. Gaaf."

Wim Krooone

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK