• Dolle blijdschap na de winst én promotie.
• Dolle blijdschap na de winst én promotie. Foto: Anita Noorlander
fotoreportage

Lopik maakt het onmogelijke waar en promoveert naar de tweede klasse

Sport 1.819 keer gelezen

LOPIK • Lopik versloeg zaterdag in Amsterdam-Zunderdorp HBOK met 3-4 en promoveert naar de tweede klasse. Uitblinker Jonathan Werrie scoorde twee keer.

Wie vijf jaar geleden tegen de nieuwbakken Lopik-trainer Bertus van Schaik gezegd zou hebben, dat hij de zwalkende dorpsclub naar de tweede klasse zou loodsen, zou voor gek verklaard zijn. Toch slaagde Van Schaik erin om van een zekere degradant naar de vijfde klasse een team op de mat te zetten, dat voor elkaar door het vuur gaat. Via twee promoties knokte de dorpsclub zich naar het tweedeklasserschap.

De wedstrijd leek een 'walk-over' toen Lopik snel een 0-2 voorsprong nam via Jonathan Werrie en Bas Landman. Oud-voorzitter Gerrit van Bruchem (72) kon zijn ogen niet geloven. "Ik ben apentrots," zegt de man die 22 jaar de voorzittershamer hanteerde, dan nog zelfverzekerd. "Wij speelden in de Utrechtse Bond en af en toe in de vierde klasse. Nu gaan we naar de tweede klasse. Dit kan niet meer mis gaan."

Moeilijk
Vlak voor rust werkte Zunderdorper Stein Wiedemeijer echter de bal echter achter Lopik-doelman Twan Schimmel en kreeg Lopik het moeilijk. Melvin Lamens stond nagelbijtend langs de kant. "Het is verschrikkelijk om hier te staan," zegt de aan zijn enkelbanden geblesseerde Lamens. "HBOK is echt geen verkeerde ploeg, al hadden we na de 0-2 moeten doordrukken. Nu kan de wedstrijd nog alle kanten op."

Terwijl Van Schaik ijsberend voor zijn dug-out bivakkeert, blijft elftalleider Bert Haars de rust zelve. "Ik raak niet zo gauw in paniek", zegt hij koeltjes. "Na de vechtpartij op ons terrein na de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Hilversum heb ik een verklaring geschreven. Die is op het bureau terechtgekomen van iedereen, die hier van moest weten. Het zou oneerlijk geweest zijn als Lopik hiervoor zwaar was gestraft. Op ons complex hebben we nog nooit zoiets aan de hand gehad. Ik vind dat we niet nalatig zijn geweest. Uiteraard moet de club wel leren van dit incident."

Uittenues
Dat er altijd iets fout kan gaan, gebeurde ook zaterdag. Elftalleider Gijs Renes, die vorige week vergat de ballen mee te nemen, liet nu de uitshirts per ongeluk thuis. De meegenomen clubshirts keurde de scheidsrechter af. HBOK (Het Begon Op Klompen) toonde zich een prima gastheer en overhandigde hun uitshirts, die wel voldeden.

Een half uur voor de wedstrijd belde Renes naar zijn vrouw, die met Piet en Ben Schep onderweg was naar deze finalewedstrijd. Het trio reed nabij Abcoude en keerde direct om. "Mooie boel," merkte Piet Schep, die lachte als een boer met kiespijn, op. "Toen we arriveerden met de kleding, maakte de thuisclub net de 1-2."

Ingrijpen
De tweede helft vergoedde veel voor de broers Schep en de 200 meegereisde fans. Eerst moesten zij toezien hoe de thuisclub langszij kwam en een grote kans miste op de 3-2. Van Schaik greep meteen in. Hij posteerde Tom Grootendorst achterin en schoof de balvaardige Jonathan Werrie een linie door. Deze zet sorteerde meteen effect. Lopik werd de baas op het middenveld. Jacco Borst kopte raak en Werrie trof met een effectvol schot doel. Via de penaltystip kwam het inmiddels met negen man spelende HBOK nog terug tot 3-4. Na het laatste fluitsignaal van arbiter Erwin Dam uit Waarland, die de jarige Roelof Luinge verving, holden de Lopikse fans op de juichende spelers af. Huisfotografe Anita Noorlander schoot honderden plaatsjes.

Verhuizing
Grootendorst, die na zijn verhuizing met zijn zwangere vriendin naar Schoonhoven pas drie weken geleden weer aansloot bij de selectie, was superblij. "Ik haakte door alle beslommeringen af, maar toen Bertus van Schaik een beroep op mij deed, ben ik weer in training gegaan. Prachtig dat dit niet voor niets is geweest."

tekst: Wim Kroone/foto's: Anita Noorlander 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden