Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Broer en zus Fabiënne en Reinier Overbeek uit Polsbroekerdam werden beiden Nederlands kampioen.
• Broer en zus Fabiënne en Reinier Overbeek uit Polsbroekerdam werden beiden Nederlands kampioen. (Foto: Stephan Tellier)

Tiener Fabiënne Overbeek verrassend Nederlands kampioene polsstokverspringen

  •   keer gelezen   Sport

JAARSVELD • De 16-jarige Fabiënne Overbeek veroverde zaterdagmiddag in Jaarsveld de nationale titel polsstokverspringen bij de vrouwen. In haar eerste poging maakte de Benschopse springster al haar winnende sprong.


Haar broer Reinier Overbeek en plaatselijk favoriet Demi Groothedde pakten het goud in de jongens- en meisjescategorie. Bij de mannen eindigde Vlistenaar Wouter van Midden verrassend als derde.

Voor Fabiënne Overbeek verliep de nationale titelstrijd als een droomscenario. Na haar eerste sprong was ze zo goed als verzekerd van een finaleplaats. Haar grootste concurrenten Marrit van der Wal, die in het bezit is van het nationale record van 17.58 meter en de IJsselsteinse Dymphie van Rooijen, die een pr heeft staan van 17.50 meter, beten zich stuk op haar zestienmetersprong. "Ik barstte meteen van het zelfvertrouwen," vertelde Overbeek, "en alles wat ik daarna sprong was goed. Het bleef wel tot het laatst toe spannend, want mijn 16.05 meter kunnen Van der Wal en Van Rooijen gemakkelijk aan. Alleen vandaag niet."

Reinier Overbeek maakte zijn faam waard. Ook hij sprong in de kwalificatie zijn winnende afstand van 19.17 meter. "Mijn Friese concurrenten moesten in de finale een pr springen om mij voorbij te gaan," aldus Reinier. "Toen ze in hun laatste sprongen de langste top op de stok zette, kreeg ik het toch even benauwd. Gelukkig faalden zij stuk voor stuk."

Jarich Wijnstra (18.33 meter) en Wietse Nauta (18.19 meter) bleven op gepaste afstand van de jongste Overbeek.

Hun vader Ronald Overbeek liep na afloop zo trots als een pauw rond in de springarena op het recreatieterrein Salmsteke, waar ruim 2.000 (!) toeschouwers op het spektakel waren afgekomen. "We hebben niets aan het toeval overgelaten. Een specialist maakte twee nieuwe toppen. In de schuur achter ons huis staat een zes meter hoge paal, waar ze in kunnen klimmen. Fabiënne zit op turnen en Reinier, die pas 15 jaar is, schroeft zijn trainingsarbeid langzaam op. Op dit niveau moet dit allemaal."

De 14-jarige Demi Groothedde weerstond de druk die bij haar lag en trad in de voetsporen van haar vader Lambert, die in 1988 juniorenkampioen was. ,,In de voorronden benaderde ik met een sprong van 15.62 meter mijn pr tot op 2 cm," sprak de bedeesde vwo-scholier. "Alleen Sigrid Bokma, die al meer dan 16 meter sprong, achtte ik in staat mijn afstand te verbeteren. Zij kwam er echter niet aan te pas. Dit is mijn tweede titel. Bij de jeugd was ik al eens kampioen. Tijdens het Hollands kampioenschap en de NFM in It Heidenskip eindigde ik als tweede. Vandaag moest het gebeuren."

Bij de mannen was Jaco de Groot (31) de beste. De Woerdenaar, die in het bezit is van het nationale record van 22.21 meter, had aan 21.57 meter genoeg om in zijn carrière bij de senioren voor de derde keer op de hoogste trede van het erepodium plaats te nemen. De Fries Nard Brandsma (20.85 meter) en Wouter van Midden (20.39 meter) veroverden het zilver en brons. "Te gek, die derde plaats," merkte Van Midden met een stralend gezicht op. "Ik maakte voor mijn gevoel een 'normale' sprong. Ik ging recht over en kon de stok uitklimmen. Mijn seizoen kan niet meer stuk."

Bij de junioren verdeelden de Friezen de medailles. Haastrechtenaar Ricardo Faaij kwam met zijn kwalificatiesprong van 17.90 meter welgeteld een centimeter tekort voor een finaleplaats. Freark Kramer (It Heidenskip) pakte het goud met een afstand van 19.85 meter.

De organiserende polsstokclub Jaarsveld kan terugkijken op een geslaagd NK, dat de suprematie van de Hollanders in bijna alle categorieën onderstreepte. Jaco de Groot verwacht dat de Friezen de komende jaren sterk terugkomen. "Ze zullen anders en beter gaan trainen."

Wim Kroone

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten