Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Schoonhovens College, locatie Vlisterweg.
• Schoonhovens College, locatie Vlisterweg. (Foto: Floris Bakker)

Nieuwbouw Schoonhovens College/sporthal De Meent 9,5 miljoen duurder dan begroot

  •   keer gelezen   Politiek

KRIMPENERWAARD • De geplande nieuwbouw van het Schoonhovens College (locatie Vlisterweg) en sporthal De Meent kost 9,5 miljoen euro meer dan begroot. “Ik ben me rot geschrokken, dit is een enorme deceptie”, erkende wethouder Ria Boere dinsdagavond in de commissievergadering.


Met name de fors gestegen bouwkosten en strengere eisen op het gebied van duurzaamheid zijn volgens de wethouder debet aan het verschil tussen de raming destijds en het nu berekende kostenplaatje.

Verschil
Nieuwbouw van het Schoonhovens College aan de Vlisterweg werd in 2017 geschat op 9,5 miljoen euro. Dat blijkt nu 15,4 miljoen euro te zijn. Een nieuwe sporthal kost in plaats van 6 miljoen (raming in 2019) 9,6 miljoen euro. Ofwel een verschil van 15,5 miljoen naar 25 miljoen euro totaal.

“Dit alles is reden voor een pas op de plaats. We moeten eerst helder hebben hoe dit verschil zo heeft kunnen oplopen. Daarvoor hebben we een second opinion laten uitvoeren door een onafhankelijk bureau”, aldus de wethouder, die zich kon voorstellen dat het de commissieleden ‘rauw op het dak was gevallen’. 

Boere presenteert de gemeenteraad komende maand een aangepast voorstel om wellicht alsnog tot nieuwbouw van beide gebouwen te kunnen komen.

IHP
Op zich hoeft het geld niet het probleem te zijn. De gemeente Krimpenerwaard heeft binnen het Integraal Huisvesting Plan (IHP) 30 miljoen gereserveerd voor het op peil houden van de schoolgebouwen binnen de gemeente.

“Maar een prijsstijging van 5,9 miljoen euro voor het Schoonhovens College (nieuwbouw van De Meent valt buiten het IHP, red.) neemt wel een enorme hap uit het budget, dat ook voor andere scholen is bestemd”, aldus de wethouder. 

Zo wachten ook de basisscholen De Kromme Draai (Ammerstol), de Kiezel & Kei en De Ark (Bergambacht) en de Krullevaar (Schoonhoven) al even op hun beurt. Boere: “De voorbereiding voor de nieuwbouw van De Kromme Draai geeft hetzelfde beeld te zien, namelijk een flinke stijging van het kostenplaatje ten opzichte van de eerdere raming.”

Begrip
Een vaak kritische adviescommissie toonde dit keer vooral begrip voor de ontstane situatie. Commissiebreed klonk de roep dat het nieuwe schoolgebouw voor het Schoonhovens College én een nieuwe sporthal er vooral moeten komen.

Eddo Mondriaan (VGBK): “Wellicht kunnen we tot een wat soberder uitvoering komen.” Anthony Tom (CU): “Het zijn vooral externe factoren die tot deze prijsstijging hebben geleid. Misschien moeten we prioriteiten stellen binnen het IHP.” Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) opperde om een deel van de ‘Enecogelden’ in te zetten om de ergste pijn te verzachten.

Chaos
Alleen Jan-Cees Hoftijzer trok namens Lokaal op 1 fel van leer: “Hoe heeft het zover kunnen komen? We zijn hier al zolang mee bezig. Er zijn verwachtingen gewekt, toezeggingen gedaan en dan krijg je dit: chaos.”

Boere, die eerst Hoftijzer van repliek diende over zijn woordgebruik (‘chaos’), was verder blij met het getoonde begrip, maar waakte voor te hoge verwachtingen omtrent een soberder uitvoering: “Bezuinigingen alleen gaan dit enorme gat niet dichten.”

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier