Renovatie Veerstoep Bergambacht valt opnieuw duurder uit
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Impresietekening van de verlegde Veerstoep in Bergambacht, met aanpalend gebied.
• Impresietekening van de verlegde Veerstoep in Bergambacht, met aanpalend gebied. (Foto: RPS)

Renovatie Veerstoep Bergambacht valt opnieuw duurder uit

  •   keer gelezen   Politiek

BERGAMBACHT • Om de renovatie van de Veerstoep in Bergambacht mogelijk te maken dient de gemeenteraad 720.000 euro bij te passen. Met name de (flink) hogere staalprijzen, de drukte op de markt en het afdekken van risico’s door de aannemers hebben de prijs opgedreven.


In september 2020 bleek de grootschalige opknapbeurt van het veerterrein al enkele tonnen duurder dan begroot. Oorzaak was dat ter plaatse een damwand moest worden geslagen waar vooraf geen rekening mee gehouden was. 

Aanbesteding
De gemeenteraad gaf groen licht aan de kostenstijging, waarna de aanbestedingsprocedure werd gestart. ‘Aanvullende werkzaamheden, de huidige markt, een grote component ‘engineering’ met bijbehorende risico’s én de sterk stijgende staalprijzen hebben ertoe geleid dat de inschrijvingen te hoog zijn om het werk te kunnen gunnen’, meldt B&W nu aan de raad.

En dus dient de gemeenteraad akkoord te gaan met een extra bijdrage van 720.000 euro aan het project, dat dan in totaal 3,4 miljoen euro gaat kosten. De netto-investering voor de gemeente is ruim 2,1 miljoen euro, andere partijen -Rijkswaterstaat, de provincie en het Hoogheemraadschap- dragen de rest bij. 

Staal
De staalprijzen zijn ongekend gestegen, meldt B&W over de extra kostenpost van bijna 160.000 euro, gerekend vanaf september 2020: ‘Het prijsverschil van staal tussen september 2020 en februari 2021 is circa 190 euro per ton. Project de Veerstoep bevat 740 ton staal’.

De huidige drukte bij aannemersbedrijven doet de prijs ook geen goed. ‘Project de Veerstoep is meervoudig onderhands aanbesteed’, stelt B&W. ‘Er zijn vijf aannemers uitgenodigd, waarvan er één zich teruggetrokken heeft. De overige vier vroegen meer tijd om het project door te rekenen. Geconcludeerd kan worden dat inschrijvers voldoende werk hebben en dat dit heeft geleid tot de huidige prijzen’.

Fundering
De betrokken partijen uitten hun zorgen over de fundering van de Veerstoep: B&W hierover: ‘Er is gerekend met dikkere en langere palen op basis van het draagvermogen van de grond. Het risico van het welslagen van het project en de aansprakelijkheid hiervan voor de aannemer heeft ertoe geleid dat inschrijvers aan de veilige kant zijn gaan zitten’.

Opnieuw aanbesteden in de hoop op een lagere prijs is geen optie, oordeelt B&W: ‘Er is geen enkele garantie dat dit leidt tot een inschrijfprijs die wel binnen het huidige budget past’. Al met al komt B&W nu 720.000 euro tekort om met de laagste inschrijver in zee te gaan. 

Commissie
Politiek Krimpenerwaard komt dinsdag 2 maart in commissieverband bijeen om over de kostenstijging te praten, waarna de gemeenteraad een besluit moet nemen.

Boulevard
De renovatie voorziet in een verplaatsing van de huidige Veerstoep (30 meter naar het westen) en een betere afhandeling van de verkeersstromen. Ook de omgeving wordt aangepakt met aandacht voor groen en recreatie, gecombineerd met de aanleg van een boulevard en wandelpad.

De oplevering was komende zomer voorzien; onbekend is of dit nog haalbaar is.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier