Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Wel of geen vuurwerkvrije gemeente?</p>

• Wel of geen vuurwerkvrije gemeente?

(Foto: nl.123rf.com)

Krimpenerwaard: opties Oud&Nieuw onder de loep

  •   keer gelezen   Politiek

KRIMPENERWAARD • Politiek Krimpenerwaard evalueert op dinsdag 16 februari Oud&Nieuw en kijkt vooruit. Wil het aankomende jaarwisseling al een vuurwerkvrije gemeente zijn?


Eerder nam de gemeenteraad een motie aan om het afsteken van vuurwerk te verbieden met ingang van de jaarwisseling 2022-2023. Afgelopen Oud&Nieuw kon worden gezien als een pilot in verband met het landelijk opgelegde vuurwerkverbod vanwege corona.

Vuurwerknotitie
Dat betekende niet dat er geen knal meer was te horen. ‘Het was rustiger dan normaal, maar zeker niet stil’, concludeert B&W in een ‘vuurwerknotitie’, die als onderlegger dient voor de politieke discussie komende week.

En rustig was het ook in de periode daarvoor niet: ‘De meeste overlast werd gemeld in de weken naar de jaarwisseling toe. Op veel locaties binnen de gemeente is volop vuurwerk afgestoken. Er kwamen veel meldingen binnen van vuurwerkoverlast’. 

Het schadebedrag door vuurwerk was nog eens flink hoger dan het jaar ervoor: bijna 28.000 euro tegenover 15.000 euro.

Illegaal vuurwerk
Boosdoener was illegaal vuurwerk, gekocht in het buitenland of online. B&W: ‘De politie bevestigt dit en geeft aan dat de hoeveelheid illegaal vuurwerk door een vuurwerkverbod niet zal afnemen’.

Op een paar incidenten na verliep de jaarwisseling zelf relatief rustig. Alleen in Haastrecht liep het uit de hand. Een groep jongeren en volwassenen zorgde met illegaal vuurwerk en vernielingen voor problemen in het centum.

Landelijk
Richting de komende jaarwisseling(en) is het allereerst belangrijk wat de landelijke ontwikkelingen zullen zijn, stelt B&W: ‘Wellicht wordt ook nu gekozen voor een vuurwerkverbod. Dat heeft immers gezorgd voor een forse daling van het aantal vuurwerkslachtoffers’.

Gemeenten hebben ook de mogelijkheid om het gebruik van vuurwerk op eigen houtje in te perken door hun grondgebied geheel of gedeeltelijk vuurwerkvrij te maken. B&W wijst er in dat opzicht op dat een algeheel vuurwerkverbod voldoende draagvlak moet hebben om kans van slagen te hebben: ‘Uit het Burgerpanel blijkt dat de voor- en tegenstanders van vuurwerk nagenoeg gelijk zijn. Dat is zeker iets om rekening mee te houden’.

Pakkans
Daarbij vraagt een algeheel vuurwerkverbod veel capaciteit van politie en BOA’s: ‘Beboeten kan alleen op heterdaad. Daardoor is de pakkans minimaal. Zolang het kopen van consumentenvuurwerk is toegestaan in Nederland en illegaal vuurwerk makkelijk te verkrijgen is wordt er vuurwerk afgestoken.”

Verder wijzen burgemeester en wethouders op mogelijke schadeclaims van vuurwerkverkopers binnen de gemeentegrenzen bij een verbod op het verkopen van vuurwerk.

Opties
Politiek Krimpenerwaard zal moeten beslissen welke optie het kiest: een lokaal vuurwerkverbod al dit jaar invoeren en dus de aangenomen motie eerder laten ingaan; vasthouden aan de motie (waarmee Krimpenerwaard bij Oud&Nieuw 2022-2023 vuurwerkvrij wordt); een lokaal vuurwerkverbod uitstellen naar later datum dan wel de landelijke richtlijn volgen.

De commissie SBBV komt hiervoor op dinsdag 16 februari (online) bij elkaar, waarna de gemeenteraad in een later stadium een besluit neemt.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier