Lezers schrijven: ‘Discussie geluidsoverlast motorrijders wordt niet zuiver gevoerd’
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Wytske Postma overhandigt de &#39;prijs&#39; van lawaaiigste stiltegebied aan burgemeester Cazemier.</p>

• Wytske Postma overhandigt de 'prijs' van lawaaiigste stiltegebied aan burgemeester Cazemier.

Lezers schrijven: ‘Discussie geluidsoverlast motorrijders wordt niet zuiver gevoerd’

  •   keer gelezen   Ingezonden

Hoera, hoera, we hebben de wedstrijd gewonnen. De Krimpenerwaard is uitgeroepen tot het lawaaiigste stiltegebied van Nederland. De prijsuitreiking vond plaats op de West-Vlisterdijk, waarbij een oorkonde met de daarbij behorende gehoorbescherming in de persoon van Wytske Postma, Tweede Kamerlid voor het CDA, aan de burgemeester van de Krimpenerwaard, Roel Cazemier, werd uitgereikt.


De burgemeester vond het een ‘dubieuze eer’ om de prijs in ontvangst te nemen.

Ik persoonlijk ben van mening dat het plan van de NEFOM om de uitslag van de verkiezing ‘lawaaiigste stiltegebied van Nederland’ in te zetten bij de discussie over de geluidsoverlast van motoren minstens zo dubieus is als het in ontvangst nemen van de bijbehorende prijs. 

In december 2020 werd door het radioprogramma Vroege Vogels, in samenwerking met de NEFOM, de verkiezing tot het lawaaiigste stiltegebied georganiseerd. Uit de reacties van de individuele deelnemers blijkt dat de overlast vooral wordt toegeschreven aan de geluidsproductie van motorrijders. Het in verband brengen van bedoelde overlast met het item ‘stiltegebied’ is onjuist, omdat voor motorvoertuigen, rijdend op de openbare weg (ook als bedoelde wegen zijn gelegen aangrenzend en/of binnen een stiltegebied) de reguliere Verkeerswetgeving met de daaruit voortvloeiende normen van toepassing is.

Ik kan mij voorstellen dat het onderzoek voor milieu,- en andere natuurorganisaties van bijzonder belang kan zijn, echter waar het gaat om de discussie met betrekking tot de geluidsoverlast van motorvoertuigen is de uitslag van het onderzoek van nul en generlei waarde. Het inbrengen van het item ‘stiltegebied’, hetgeen de klagers over geluidsoverlast natuurlijk goed van pas komt, leidt ertoe dat de discussie niet zuiver wordt gevoerd.

Ik ben niet gekant tegen een discussie over geluidsoverlast, echter dit dient wel te gebeuren op basis van harde feiten en/of omstandigheden met toepassing van geldende wetten en regelgevingen.

Ik heb begrepen dat de gemeente, de NEFOM en de belangenorganisaties voor motorrijders in het voorjaar van 2021 een overleg hebben gepland. Ik hoop dat dit overleg gaat leiden tot een voor alle partijen aanvaardbare oplossing van dit slepende onderwerp.

Leen Molenaar,
Vlist.

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier