Afbeelding

Sanering EMK-terrein stap dichterbij

Algemeen 301 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Het Rijk en de gemeente Krimpen aan den IJssel willen het EMK-terrein volledig saneren. Actieve nazorg is daardoor niet meer nodig. 

Door te kiezen voor een volledige sanering kan het Rijk, dat eigenaar is van het zwaar verontreinigde terrein, het dossier volledig afsluiten. Iets wat maatschappelijk wenselijk is. En hoewel een sanering miljoenen euro’s kost, blijkt schoonmaken financieel gunstiger dan niets doen. De huidige IBC (isolatie-, beheers- en controle)-maatregelen kosten het Rijk namelijk handenvol geld. Het waterpeil in de bodem van het EMK-terrein staat zo hoog dat het nodig is om  extra grondwater op te pompen, om teveel druk en schade aan de damwanden te voorkomen. Dit oppompen is duur omdat het grondwater voor het lozen nog gezuiverd moet worden. 

Rijp

De druk vanuit het Rijk om snel te beginnen met saneren is groot, zo merkt Arjan Bosker, directeur ruimte van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Heel erg vindt hij dat niet. “Het project zit in de ‘planontwikkelingsfase’ en is nu ook wel rijp voor een volgende stap.”

 

Tijdens een presentatie in De Tuyter kreeg de commissie donderdag van Bosker te horen hoe het ervoor staat met de herontwikkeling van het EMK-terrein. Een sanering laat niet lang op zich wachten, zo is de verwachting. Veel risico loopt de gemeente niet, want de schoonmaak van het verontreinigde terrein is volledig voor rekening van het Rijk. 

Na de sanering komt de ‘schone’ grond in handen van de gemeente. Dat biedt voordelen. Want de ontwikkeling van de grond brengt volgens Bosker slechts beperkte risico’s met zich mee. “Het gaat met name over de kosten voor het bouw- en woonrijp maken. En je loopt risico bij de verkoop van de kavels.”

Maritieme bedrijven

Door de ligging aan het water (Hollandsche IJssel en Sliksloot) is het EMK-terrein uiterst geschikt voor watergebonden maritieme bedrijven. Die zouden ook al interesse hebben getoond om zich te vestigen op het 5,5 hectare grote terrein. SGP-raadslid Corné Vogelaar wilde wel eens weten hoe concreet die belangstelling is. Volgens wethouder Marco Oosterwijk is het nog te vroeg om daar iets zinnigs over te zeggen. “Er is interesse, dat is zeker. Zaak voor ons is nu om de beschikbare grond na sanering op het juiste moment in de markt te zetten.” 

Ruiken

Sanering van het EMK-terrein zal zeker een impact hebben op de omgeving, zo verwacht Bosker. “Zodra de ‘deksel’ van het terrein gaat, ga je dat hier wel ruiken. Maar het is wel belangrijk dat het gebeurt. En er ligt nu een mooie kans om het EMK-terrein een nieuw leven te geven. Het uiteindelijke resultaat is een nieuw en hoogwaardig bedrijvencluster aan de Hollandsche IJssel, met uitzicht op de Algerabrug. Zonder problemen voor volgende generaties.” 

Historie

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is het EMK-terrein tegen wil en dank een begrip in de gemeente Krimpen aan den IJssel en daarbuiten. Sinds het Rijk het zwaar vervuilde terrein in 1986 in eigendom verkreeg, is er nauwelijks iets veranderd: een met damwanden omgeven, zwaar verontreinigd terrein van 5,5 hectare met als afdekking een laag asfalt. Leeg en desolaat. De verontreiniging is het gevolg van industriële activiteiten in het verleden.    

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden