• Joost Spaanderman bij de boldie.
• Joost Spaanderman bij de boldie. Foto: aangeleverd

Krimpenaar werkt mee aan waterstof-racewagen zonder uitstoot

Algemeen 841 keer gelezen

DELFT/KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Een team van Delftse studenten heeft dinsdag hun nieuwe racewagen op waterstof gepresenteerd. De ‘Forze IX’ moet met zijn topsnelheid van 300 kilometer per uur de strijd aangaan met Audi’s en Lamborghini’s op het circuit van Zandvoort, met als enige uitstoot water. 

De studenten willen definitief de ban breken voor waterstof in de auto-industrie. Joost Spaanderman uit Krimpen aan den IJssel maakt deel uit van het pioniersteam van Forze Hydrogen Racing.

Inspireren
De 21-jarige Spaanderman over het project: “We willen mensen inspireren om waterstof te omarmen als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen, en aantonen dat onze auto niet onderdoet voor gangbare racewagens op het circuit.”

De auto stoot namelijk alleen water uit, vervolgt de Krimpenaar: “De waterstof reageert met zuurstof uit de lucht in een brandstofcel, waardoor water ontstaat en elektriciteit wordt opgewekt.” 

Het team gebruikt deze elektriciteit om de elektromotoren van de auto te laten draaien. Ze behaalden met vorige modellen al successen in races op de circuits van Assen en Zandvoort, maar willen met de nieuwe auto een stap hogerop. “Het doel is om met deze auto uiteindelijk mee te doen in de Super GT-klasse op Zandvoort. Echt voor serieuze racewagens, maar een mooie uitdaging voor ons.” 

Krimpense bijdrage
De student Industrieel Ontwerpen is enthousiast over de onthulling: “Er gaat zoveel werk in zo’n auto zitten. Van buiten lijkt hij op andere racewagens, maar alles is maatwerk. Niemand heeft dit ooit zo gebouwd.”

Zelf is Spaanderman vooral bezig geweest met het onderhouden van contact met partnerbedrijven: “We werken samen met meer dan 120 bedrijven. Dat is echt enorm veel, dus goed contact met hen houden en nieuwe contacten leggen is erg belangrijk voor het team. Zonder onze partners zijn we nergens.” 

Zijn studie moest er een jaar voor wijken, maar dat is het waard, volgens hem: “Dit is een prachtige plek om werkervaring op te doen. Er is zoveel te leren en je merkt dat je echt wat bij kan dragen.” 

Enorme uitdaging
De volgende stap voor het team is om de auto verder te testen, zodat deze zo snel mogelijk het circuit op kan. “Het is een behoorlijke uitdaging om een complete racewagen te ontwerpen en te bouwen, zegt Spaanderman: “Dit is zo’n ontzettend complexe machine. We moeten veel zelf uitzoeken en ontwikkelen. We hebben nog veel te doen, maar het is gaaf om om te zien hoe ver je kunt komen als je er met z’n allen hard aan werkt.”

• Joost Spaanderman bij de boldie.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden