Afbeelding

Krimpenerwaard baalt van overdracht dure Steinsedijk

Algemeen 477 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Krimpenerwaard zit flink in haar maag met een ‘cadeau’ van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Die speelde de in slechte staat verkerende Steinsedijk (Haastrecht) door naar de gemeente, wat Krimpenerwaard miljoenen gaat kosten.

“Dit is onaanvaardbaar. De gemeente moet juridische stappen nemen tegen het waterschap. We hebben daarin niets te verliezen”, oordeelde Ad Struijs (ProKrimpenerwaard) woensdagavond tijdens de raadsvergadering onomwonden.

Voldongen feit
De overige raadsleden deelden op zich de verontwaardiging van Struijs, maar zagen niets in een waarschijnlijk duur en kansloos juridisch gevecht. Bovendien valt het waterschap hierin weinig te verwijten.

“We staan voor een voldongen feit”, wist Pascal van der Hek namens Gemeentebelang Krimpenerwaard. “Laten we samen met andere overheden, waaronder het waterschap, optrekken naar het Rijk, om te proberen daar een hogere vergoeding los te krijgen.”

“We staan met de rug tegen de muur en zijn in een juridisch vacuüm beland”, oordeelde Pascal Zuijderwijk (VVD). SGP’er Maarten Noordergraaf liet weten ‘buikpijn’ te krijgen van de overdracht.

Waterwet
Het beheer van het dijklichaam ging per 1 januari 2017 over van het waterschap naar de gemeente Krimpenerwaard. Dat was een gevolg van een wijziging van de Waterwet, omdat de Steinsedijk geen waterkerende functie meer heeft.

De gevolgen zijn aanzienlijk. Naast eigenaar van de weg is Krimpenerwaard nu ook beheerder van het onstabiele en steile dijklichaam. De voormalige waterkering is niet in beste staat. Onderzoek om de dijk op te knappen wees in 2019 uit dat dat de gemeente tussen de 6,5 en 8,5 miljoen euro kan gaan kosten. 

Rijnland, dat niet verplicht is daaraan bij te dragen, heeft aangeboden een ‘coulancebedrag’ van ruim 5 ton te willen betalen. Krimpenerwaard vindt dat veel te weinig, maar beseft tegelijkertijd dat het waterschap tot niets verplicht is. Een gang naar de rechter wordt door deskundigen afgeraden, omdat de gemeente dan moet bewijzen dat Rijnland haar beheerplicht heeft verzaakt.

Eieren
Wethouder Ria Boere raadde de gemeenteraad dan ook aan eieren voor haar geld te kiezen, welk voorstel woensdag werd overgenomen.

Ondertussen doet de gemeente samen met het waterschap een beroep op het Rijk, om de beleidsmakers daar de consequenties van de overdracht te laten inzien. Dit moet leiden tot een compensatie van de hoge onderhoudskosten. Volgens wethouder Boere staat de provincie Zuid-Holland in dat dringende verzoek vierkant achter de gemeente. 

Verlagen
Om de dijk stabiel te krijgen moet deze bij voorkeur verlaagd worden. Voor het zover is, moeten nog diverse onderzoeken plaatsvinden. Dat kan nog jaren duren.

Zolang kan het in slechte staat verkerende asfalt op de 3,5 kilometer lange dijk niet wachten. Reden om dat komende tijd alvast aan te pakken.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden