• De speciale tractor die de drainage aanlegt.
• De speciale tractor die de drainage aanlegt. Foto: Floris Bakker

Serie Netvlist op RTV Krimpenerwaard

Algemeen 812 keer gelezen

VLIST • Op RTV Krimpenerwaard is op donderdag 7 januari de eerste uitzending te zien van de serie Netvlist. 

In deze serie, gemaakt door Alma filmproducties, is te zien hoe 21 boeren in Vlist middels onderwaterdrainage proberen de bodemdaling af te remmen. De aanleg van het waterinfiltratiesysteem op ruim 350 hectare ging in november vorig jaar van start.

Klimaatslim boeren
Volgens Alex Mastwijk van Alma filmproducties gaat het om een bijzonder project over klimaatslim boeren. “De landbouw wil laten zien hoe bodemdaling en CO2-uitstoot in het veenweidegebied kunnen worden verminderd en waterkwaliteit en biodiversiteit tegelijkertijd kunnen worden verbeterd. Wat in Vlist gebeurt is uniek. Als het project slaagt, is het van toepassing in alle veenweidegebieden in Nederland.”

In de eerste uitzending worden deelnemers aan het project en de betrokkenen aan het publiek voorgesteld. Het is een groep mensen, variërend van melkveehouders en betrokken burgers tot politici als wethouder Jan Vente en gedeputeerde Adri Bom-Lemstra van de provincie Zuid-Holland. “Maar we besteden bijvoorbeeld ook aandacht aan De Vries uit Stolwijk, het grondverzetbedrijf dat het waterinfiltratiesysteem aanlegt en daarvoor een tractor om liet ombouwen.” 

Drone
De serie bestaat uit zes afleveringen van telkens twintig minuten lang. Mastwijk gebruikte, naast de gewone camera, ook een drone, om van bovenaf te filmen. “Ik ben echt heel tevreden over het resultaat en kan iedereen aanraden om Netvlist te bekijken. Dat komt mede door Els van Westrienen die het project het met haar bedrijf WhatEls heel professioneel heeft aangepakt. Dat is heel prettig werken voor een filmmaker.”

Hieronder de trailer van Netvlist.


Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gerwin en Martijn Neven: 'Als de huidige groep bij elkaar blijft, kunnen we hogerop met Schoonhoven' Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Invulling voormalig IHC-terrein: kansen voor woningen, natuur en recreatie Nieuws gisteren
Afbeelding
Inclusieve picknicktafel in Middenweteringpark Krimpen a/d IJssel Nieuws gisteren

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden