• Initiatiefnemers nieuwe wijk in Krimpen aan den IJssel.
• Initiatiefnemers nieuwe wijk in Krimpen aan den IJssel. Foto: Floris Bakker

Initiatief voor eerste nul-op-de-meter wijk in Krimpen

Algemeen 1.886 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Op een braakliggend terrein langs de Krimpense Kerkdreef moet de eerste volledige nul-op-de-meter wijk komen.

Het plan is niet nieuw. Jaren geleden spraken de initiatiefnemers er al over met toenmalig wethouder Marco Oosterwijk. Die was enthousiast. Toch is er nog geen huis gebouwd. Sterker nog, de bramenstruiken op het terrein waar het oude schoolgebouw van basisschool Admiraal de Ruyter stond, zijn alleen maar verder uitgedijd. Waar het mis ging? Henry van den Berg durft het niet te zeggen. "Er zijn verschillende redenen, maar ik denk vooral dat bij de gemeente koudwatervrees heerst. Normaal werken ze bij bouwprojecten met ontwikkelaars en aannemers. Dit gaat om een initiatief van bewoners."

Nul-op-de-meter
Circa 28 geïnteresseerden willen de 'NOM-wijk' ontwikkelen op basis van een Collectief Particulier Ondernemerschap (CPO). "Dit houdt in dat wij gezamenlijk opdrachtgever zijn richting architect en aannemer", legt Marco Dijkstra uit. "We denken dat er op de locatie plek is voor ongeveer 18 nul-op-de-meter woningen. Nul-op-de-meter betekent per saldo evenveel energie opwekken als verbruiken. De huizen leveren zo een bijdrage aan een schoner milieu. Ze zijn voorzien van zeer goede isolatie en efficiënte installaties. Alle energie wordt bovendien duurzaam opgewekt, onder meer met zonnepanelen."

Qua duurzaamheid gaat het project volgens Bastiaan Deelen zelfs nog een stapje verder. "Elk huis wordt prefab gebouwd. Dat betekent dat veel onderdelen kan en klaar uit de fabriek komen en op de bouwplaats in elkaar worden gezet. Het gaat om duurzame materialen. Als de huizen ooit worden gesloopt, kun je die materialen prima hergebruiken. Door dit alles verlagen we onze CO2-uitstoot en verkleinen we onze milieuvoetafdruk op deze aardbol."

Snakken
De initiatiefnemers willen de komende tijd echt stappen zetten. Ze hebben hun hoop gevestigd op het nieuwe college. Van den Berg: "We snakken naar duidelijkheid. Als er een woonbestemming op dit stuk grond komt, kunnen we samen met de gemeente snel aan de slag. Daarnaast heb je te maken met de geluidscontouren van de Holcim-fabriek langs de IJsseldijk. Cement produceren ze er niet meer; ze gebruiken het terrein enkel voor opslag en overslag."

Deelen is bang dat de gemeente andere plannen heeft voor het terrein. "Ze willen het hele dijklint ontwikkelen en daar hoort deze locatie bij. Ons plan zou overigens prima passen in die ontwikkeling. Tot 2030 moet Krimpen zo'n 500 woningen bouwen. Met de bouw van een innovatieve wijk lever je daar een bescheiden bijdrage aan. Een bijdrage gericht op de toekomst en de uitdagingen die voor ons liggen om aan energietransitie te kunnen voldoen."

Wie zich aan wil sluiten bij dit burgerinitiatief of informatie wenst, kan een bericht sturen naar: nomwijkkrimpen@gmail.com.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden