• De bewuste brug voor de Veerpoort, toen deze nog in gebruik was. Eén van de gewelven is vernield.
• De bewuste brug voor de Veerpoort, toen deze nog in gebruik was. Eén van de gewelven is vernield. Foto: Historische Vereniging Schoonhoven

Vernieling historische brug Schoonhoven was 'vervelende misser'

Algemeen 1.556 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De vernieling van de monumentale brug bij de veerpoort in Schoonhoven is een 'vervelende misser'. Dat verklaarde wethouder Leon de Wit woensdagavond tijdens een door het CDA aangevraagd interpellatiedebat.

"Tijdens werkzaamheden is er schade aangericht en dat betreuren wij ten zeerste", verklaarde De Wit. "Er komt een onderzoek naar de oorzaak. Omdat de Zilverdag eraan komt, is afgesproken om de boel voor dit moment af te dekken. Later zullen wij met deskundigen nagaan wat er precies moet gebeuren."

Het stukje erfgoed, dat al meer dan een eeuw ongestoord onder de grond ligt, raakte door graafwerkzaamheden beschadigd. Die vinden plaats in het kader van het herinrichtingsproject 'Buiten de veerpoort'. Om ruimte te maken voor een nieuwe rioolbuis werd één van de gewelven van de brug met brute kracht gesloopt. De brug is historisch gezien belangrijk omdat het vroeger de binnenstad verbond met het buitendijks gebied.

Beeldvorming
Anthony Tom (CU) sprak van een blunder en wilde van De Wit weten wie er verantwoordelijk voor is. De wethouder gaf aan dat de gemeente zich keurig aan de regels heeft gehouden, "en toch is er op 23 april een fout gemaakt tijdens de uitvoering van het werk. Uit onderzoek moet blijken wat de oorzaak is geweest." Tom maakt zich grote zorgen over de beeldvorming die is ontstaan rond monumentenzorg in de gemeente Krimpenerwaard. "Die is niet erg positief te noemen."

Dat de schade aan de zeventiende-eeuwse brug hersteld moet worden is voor de meeste partijen wel duidelijk. Ook het voorstel van het CDA om de brug en bogen - middels een glazen plaat - zichtbaar te maken voor het publiek kon rekenen op sympathie. De Wit raadde de motie om dit voor elkaar te krijgen af. Er is namelijk geen beeld hoeveel dit gaat kosten. Toch kon de motie rekenen op voldoende steun.

De Wit bestrijdt het beeld dat het college weinig opheeft met monumentenzorg. Er is ook veel contact met de historische verenigingen in de verschillende kernen. Ook met die in Schoonhoven. Dat dit contact niet altijd goed verloopt, wilde hij wel toegeven. "Je kunt het natuurlijk niet altijd met elkaar eens zijn."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden