Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Zelf een drone bouwen tijdens schooltijd

  •   164 keer gelezen

GOUDERAK • Je eigen drone bouwen. Leerlingen van groep 7/8 van obs De Kranepoort uit Gouderak mochten het de afgelopen weken proberen.

Samen met dronebouwer Joop Ozephius wisten de kinderen in kleine groepjes gedurende drie dinsdagochtenden in totaal zes drones in elkaar te zetten, "en ze vliegen alle zes", laat Ozephius enthousiast weten. Iets wat de leerlingen deze ochtend zelf mogen testen in de gymzaal van hun school. Ze merken al snel dat vliegen met een drone wel wat oefening vergt. "Je moet niet teveel gas geven, want anders gaat -ie draaien", zegt Tom de Zwart. Ook zijn klasgenoot uit groep 8 Evana Hofstede heeft moeite met het de besturing van haar drone. Toch zou ze er best een willen hebben. "Het liefst één met een camera. Daarmee maak je beelden die je van de grond nooit zou kunnen maken."

Regels
Voor ze begonnen met bouwen kregen de kinderen twee theorielessen in de klas. "We hebben ze uitgelegd hoe een drone precies werkt, uit wat voor onderdelen die bestaat en aan welke regels je moet houden als je 'm gebruikt", vertelt Ruud Boland, ict-coördinator van de school. Boland is de initiatiefnemer van het toch wel unieke project. Het idee daarvoor ontstond na een demonstratie met drones op de Gouderakse basisschool. "Ik kende Joop en wist dat hij in z'n vrije tijd graag drones bouwt. Toen ik 'm vroeg of -ie aan het project mee wilde werken, was hij meteen enthousiast."

De leerlingen waren volgens Boland 'supergemotiveerd' om hun drone de lucht in te krijgen. "Het was natuurlijk best wel een uitdaging om zo met techniek bezig te zijn. Ze moesten schroeven, boren en solderen; handelingen die voor de meeste kinderen nieuw waren." Evana zegt dat het bouwen af en toe 'best lastig' was. "Soms hadden we wel wat hulp nodig. Elk draadje moet natuurlijk goed zitten om 'm te laten werken." Of het project een vervolg krijgt, weet Boland nog niet. "Ik werk als ict'er ook op een aantal andere basisscholen in de Krimpenerwaard. Wie weet dat we het daar ook gaan doen."

Floris Bakker

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK