Afbeelding

Stolkse biljartster richt team 'Ladies First' op

Algemeen 497 keer gelezen

REGIO • Een regionaal driebandenteam, aangevuld met topspeelsters. Dat stond Janine Verkerk (49) uit Stolwijk voor ogen toen zij in gesprek raakte met oud-kampioene Gerrie Geelen uit Krimpen aan den IJssel. 

“We hadden opvallend genoeg hetzelfde idee op hetzelfde moment. Ik kom oorspronkelijk uit Krimpen aan de Lek en heb met Gerrie op de middelbare school gezeten. Zij was eigenlijk mijn grote voorbeeld. Ik heb haar jarenlang gevolgd en heb veel respect voor haar prestaties op het groene laken.”

Clubcompetitie

De dames sloegen de handen ineen en benaderden meer speelsters om een driebandenteam voor vrouwen op te zetten. In een vlot tempo schoven Maartje de Jong, Joke Breur, Monique van Exter. Graddy Berrie, Femke Verheul en Monique Rosier aan. Daarmee was het streefaantal van acht biljarters bereikt en kon Ladies First worden aangemeld voor de clubcompetitie op vierde divisieniveau.

Het past allemaal in de poging van Janine Verkerk om biljarten voor dames te promoten. “Daar ben ik al jaren mee bezig. Het is een vorm van erkenning in een mannenwereld. Er is al eens eerder rond de eeuwwisseling een damesteam samengesteld, maar dit is toch een unieke gebeurtenis. De topspeelsters moeten veel kilometers afleggen naar biljartcentrum De Hoog, onze speellocatie in Gouda, maar dat hebben ze er voor over. Monique van Exter komt uit Lelystad en Joke Breur passeert twee toltunnels voordat ze uit Terneuzen hier arriveert. Daarom zullen ze ook niet elke week spelen. Een driebandenteam bestaat uit vier speelsters. Daarom kunnen we met acht dames rouleren.”

Aanleg

Zelf haalt ze dat topniveau niet, hoewel Janine Verkerk volgens kenners voldoende aanleg had. “Dan had ik veel meer moeten trainen en over een eigen biljarttafel moeten beschikken. De meeste topspeelsters zijn dochters van een kroegbaas of familie van een sterke biljarter.”

De vader van Gerrie Geelen was eigenaar van het legendarische café De Pinguïn aan de voet van de Algerabrug. Janine: “Tsja, dan groei je op met een keu in je handen. Ik zelf ben dertig jaar geleden met een vriendin begonnen bij VIOS in café De Harmonie te Ouderkerk aan den IJssel. Ik had meteen de smaak te pakken. Na libre ben ik me op het driebanden gaan richten, de mooiste en leukste spelsoort. Je moet voortdurend nadenken en rekenen. Het vergt de uiterste concentratie. Na een wedstrijd ben je helemaal leeg. Ik heb twee versleten nekwervels en lig 's avonds op apegapen, maar ik zou biljarten voor geen goud willen missen.”

Rookverbod

Janine Verkerk ziet wel een verandering in de beoefening: van kroegsport naar biljartcentra. “Veel cafés zijn inmiddels gesloten vanwege de economische malaise en het rookverbod. Ik moet nu steeds naar Gouda om te biljarten.”

Inmiddels wordt Ladies First gesponsord door telecombedrijf Optie1 uit Bergambacht. Voordat het damesteam aan de competitie begint, geeft de nationale topper Frank van Schaik van Biljartschool Holland op zaterdag 22 augustus een masterclass in biljartcentrum De Hoog in Gouda.

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden