Afbeelding

Restauratie Middelste Molen Cabauw gestart

Algemeen 527 keer gelezen

CABAUW • Dankzij een succesvolle campagne van het Utrechts Landschap en Vrienden van de Cabauwse Molen is deze week de restauratie van de molen van start gegaan.

De opknapbeurt van de Middelste Molen uit 1773 in Cabauw is hard nodig. De frontmuren van de voorwaterloop die deels wegzakken worden opnieuw opgemetseld. Een damwand onder de frontmuren en een verlenging van de bestaande betonnen waterloopbodem worden aangebracht als fundering van de frontmuren. Daarnaast wordt metselwerk van zowel de voor- als achterwaterloop hersteld en wordt nieuwe beschoeiing geplaatst.

Tweede fase
De tweede fase van de restauratie wordt in 2020 uitgevoerd en bestaat uit een opknapbeurt van de monumentale potroeden (wieken), het herstel van verschillende houten onderdelen (zoals de trap die naar het bovenhuis leidt) en het aanpakken van de gewichtsverdeling van de molen. Verder zal de gehele molen worden geschilderd.

Voor deze tweede fase is het benodigde bedrag nog niet helemaal bijeengebracht. Er is onder andere een subsidieaanvraag ingediend bij het Fonds Erfgoedparels van Provincie Utrecht. Paul Vesters, erfgoedspecialist bij Utrechts Landschap, is hoopvol dat de aanvraag wordt gehonoreerd.

Stilgezet
In januari dit jaar besloot het Utrechts Landschap dat de historische Middelste Molen stilgezet moest worden. Reden voor dit ingrijpende besluit was de matige tot slechte staat van de monumentale pot-roeden. De molen laten draaien zou een onaanvaardbaar risico geven, zo werd vastgesteld.

Sinds dat besluit werd alles op alles gezet om de benodigde financiën voor herstel van de wipwatermolen bijeen te brengen. In totaal gaat het om 300.000 euro.

Een groot deel van dit bedrag is opgehaald dankzij een succesvolle campagne. Hiermee kon de eerste fase van de restauratie van start gaan. De werkzaamheden worden mogelijk gemaakt door bijdragen van het Molenfonds van Vereniging De Hollandsche Molen, het Prins Bernhard Cultuurfonds en van Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen.

Wie ook wil bijdragen aan de restauratie van de Middelste Molen: https://cabauwsemolen.nl/wat-kunt-u-doen/.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden