• De Prins Bernhardschool dreigt in haar huidige vorm te verdwijnen.
• De Prins Bernhardschool dreigt in haar huidige vorm te verdwijnen. Foto: Jan Timmer

Leegloop op basisschool Lekkerkerk vanwege toekomstige sluiting

Algemeen 1.502 keer gelezen

LEKKERKERK • Protesten van ouders en buurtbewoners lijken tevergeefs. De Prins Bernhardschool in buurtschap Schuwacht verliest haar reguliere basisonderwijsfunctie en wordt een expertisecentrum.

De mededeling dat de Prins Bernhardschool in het buurtschap Schuwacht op termijn zijn deuren gaat sluiten als basisschool voor reguliere leerlingen en alleen nog maar kinderen met een zorgbehoefte plaatst, heeft een flinke leegloop van de huidige schoolpopulatie tot gevolg. Ongeveer de helft van de kinderen gaat vanaf september op een andere school verder. Vorige maand liet Stichting Onderwijs Primair (de organisatie waaronder de Prins Bernhardschool ressorteert) de ouders weten dat ze de school wil gaan omvormen tot expertisecentrum voor leerlingen met een extra zorgbehoefte.

Stop
Voor reguliere leerlingen is over drie jaar geen plek meer in het gebouw. Kinderen uit die categorie die dit schooljaar in groep 5, 6, 7 en 8 zitten kunnen hun basisschooltijd nog wél volmaken op de huidige locatie. Voor leerlingen uit de lagere groepen zou het kunnen betekenen dat hun school op termijn naar een centraal gelegen locatie in de Krimpenerwaard verhuist. Voor nieuwe leerlingen zonder zorgbehoefte is een 'stop' ingevoerd. "Mijn drie kinderen hebben het alle drie heel fijn gehad op de 'PB', maar kiezen nu noodgedwongen voor een andere school", vertelt één van de ouders (naam bekend bij redactie). "De sfeer op de Prins Bernhardschool is sinds de mededeling van Onderwijs Primair zo veranderd dat blijven geen optie is. Een nare situatie die voorkomen had kunnen worden als men de prima functionerende Prins Bernhardschool met rust had gelaten. Mijn vrouw heeft in onze woonplaats Lekkerkerk verschillende onder Onderwijs Primair vallende scholen bezocht met het verzoek om onze kinderen daar te plaatsen, maar ze kreeg nul op rekest. 'We zitten vol', werd haar medegedeeld. Schandalig! Op de Rudolf Steinerschool en De Wegwijzer deed men niet moeilijk, Ik ben in ieder geval blij dat mijn kinderen onderdak zijn, maar de situatie is en blijft enorm verdrietig."

Directeur-bestuurder Liesbeth Augustijn van Onderwijs Primair reageert: "Dat dit veel emoties oproept begrijp ik. Het is een bijzondere plek zo aan de Lekdijk en sommige families kregen hier generaties lang les. Toch zie je de laatste jaren dat het grootste gedeelte nieuwe leerlingen zij-instromers betrof: Kinderen die op andere scholen zijn vastgelopen. Inmiddels moeten we vaststellen dat het onderwijskundig en financieel niet meer verantwoord is om de combi van reguliere leerlingen en leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte duurzaam in stand te houden. De komende drie jaar kunnen de huidige reguliere leerlingen vanaf groep 5 nog terecht om hun basisschooltijd op de Prins Bernhardschool af te ronden. Ook de buurtvereniging die tijd nog gebruik blijven maken van het gebouw."

Vraag
Opmerkingen van ouders die verwachten dat huidige leegloop ervoor zou kunnen zorgen dat de Prins Bernhardschool al meteen na de zomer haar deur sluit als basisschool met reguliere leerlingen, worden door Liesbeth Augustijn en de nieuwe Prins Bernhard-directeur Jantine IJntema meteen gepareerd. "De kans is groot dat eventuele vrijkomende plaatsen gevuld worden met nieuwe leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte", aldus Augustijn. "Daar is grote vraag naar. Eén en ander gebeurt uiteraard wél met de grootste zorgvuldigheid. Maar nogmaals: zeker voor de reguliere bovenbouwleerlingen is er objectief gezien geen reden om nu de Prins Bernhardschool te verlaten. Voor ouders van reguliere onderbouwleerlingen ligt dat misschien anders. Zij weten dat ze over drie jaar sowieso een andere school moeten zoeken voor hun kind. Dan is nú overstappen geen onlogische gedachte. We hebben als Onderwijs Primair in Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek vier prima basisscholen beschikbaar. Dat sommige ouders de ervaring hebben gehad dat ze daar voor een dichte deur stonden en anderen hun kind er wél geplaatst kregen, heeft een reden: de directeuren hebben per aanmelding gekeken of hun school aan de zorgvraag kon voldoen. Dat betekende dat de ene leerling wél en de ander niet kon worden aangenomen aangezien de bovenbouwgroepen al best groot zijn."

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden