Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• De kinderen voor aanvang van het gala.
• De kinderen voor aanvang van het gala. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Groep 6 De Ark: 4.000 euro voor KiKa

  •   584 keer gelezen

BERGAMBACHT • Petje af voor groep 6 van de Bergambachtse basisschool De Ark. Naar aanleiding van het bericht van meester Friso over de hersentumor van zijn neefje Jos besloten de leerlingen zich spontaan in te zetten voor de strijd tegen kanker. 

Ze wasten auto's, verkochten koekjes, veegden straatjes en leverden statiegeld in na het ophalen van lege flessen. Donderdagavond werd de actie besloten met een galadiner op school voor ouders en grootouders. Daar werd ook de opbrengst bekendgemaakt: 3.985 euro, inclusief de verdubbeling door de vader van Romee. 

Herstel
Dat geld wordt overgemaakt naar de stichting Kika, maar voor deze gelegenheid mocht het neefje Jos de Jong de cheque in ontvangst nemen. Dat deed hij maar al te graag. De operatie is gelukt en Jos werkt nu aan zijn herstel. "Hij is nog vermoeid en gaat dagelijks twee uur naar school", vertelt zijn moeder Mathilda. "Daarnaast is hij onder behandeling van een fysiotherapeut. Zijn conditie neemt met kleine stapjes toe. We zijn er nog niet, maar we zijn blij dat het zo gaat."

In januari werd Jos ziek en begon hij spontaan over te geven. Zijn moeder: "Zes weken zat hij thuis. Na diverse bezoeken aan de dokter en de huisartsenpost werd hij door een kinderarts doorverwezen naar de radioloog. De mri-scan zag er niet goed uit. Ik merkte dat direct. Er werd meteen actie ondernomen. Jos is vlak daarna geopereerd aan een hersentumor in het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. Dat gaf uiteraard de nodige stress, maar we zijn er goed doorheen gekomen. Hij staat nu vijf jaar lang onder controle."

Gevoelig
Voor de kinderen is kanker een gevoelig onderwerp, waar in de klas veel over wordt gesproken. Iedereen kent wel een familielid of kennis met de gevreesde ziekte. Een leerling zocht uitgebreid op internet en hield een spreekbeurt over kanker. "Er vloeiden soms tranen in de klas als het heel dichtbij kwam", erkende meester Friso van den Heuvel. "Het is ook een verschrikkelijke sluipmoordenaar. Ik had het zelf ook slecht."

De leerlingen zetten er donderdagavond even een streep onder. Ze hadden de hapjes voor het galadiner zelf gemaakt. Soms met enige steun van hun moeder, gaf Eva Hoogendoorn toe. "Alleen ging het vanmiddag mis bij het slagroom kloppen, omdat de stroom was uitgeschakeld vanwege brand in een schuur."

Dat weerhield hen er niet van om de keuken in de docentenkamer vol te stouwen met lekkernijen en frisdrank. Eva Ooms en Tessa Speksnijder zongen spatzuiver een zelf geschreven lied op de muziek van een nummer van Marco Borsato. Veel aanwezigen hielden het niet droog. "Bij het oefenen had meester Friso ook tranen in zijn ogen", verklapte Eva.

Meester Friso is trots op zijn leerlingen. "Dit is een actie die ik nooit meer vergeet. Als je ziet hoe deze kinderen zich met zoveel elan hebben ingezet voor het goede doel; daar kunnen wij als volwassenen nog veel van leren."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }