Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Zilversmid Lien van der Meulen hoopt op meer collega's.
• Zilversmid Lien van der Meulen hoopt op meer collega's. (Foto: Stephan Tellier)

Leuren met zilverateliers van Schoonhovens museum

  •   406 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Het Zilvermuseum wil afgestudeerde vakscholieren helpen bij de ontwikkeling van hun bedrijf. De respons om met een atelier aan de slag te gaan is echter nihil.

Jonge edelsmeden zijn niet of nauwelijks te porren voor het gebruik van de vier werkplaatsen in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven. Directeur Marcel Teheux begrijpt daar geen snars van. "Een gratis werkplek, koffie en thee naar behoeven en een verkooppunt voor bezoekers van het museum. Het enige, dat we gebruikers vragen is om enkele handelingen te demonstreren aan het publiek en vragen te beantwoorden. Ja, je wordt dan op je vingers gekeken, maar dat vinden de meeste edelsmeden niet bezwaarlijk. Het is toch leuk om je vakmanschap te tonen aan het publiek? Dat levert wellicht nieuwe klanten op", zegt de verbaasde directeur.

Promotiefilmpje
Teheux leurt tegenwoordig met zijn ateliers via de social media. Hij heeft zelfs een promotiefilmpje laten maken om interesse van kandidaten te wekken, want interactie met bezoekers wordt gewaardeerd. Het voorste deel van het Zilvermuseum is daarom ingericht als praktijkruimte. Leegstand is een gruwel. "Het is ons visitekaartje. De ateliers zijn een paar jaar geleden beschikbaar gesteld aan afgestudeerde studenten van de Vakschool. We wilden jonge, aanstormende zilversmeden een podium bieden. Konden ze daarna vaststellen of ze geschikt waren voor het ondernemerschap. Ze betaalden toen nog 200 euro huur per maand om in de kosten tegemoet te komen. Op mijn huidige aanbod, waarbij je om niets een atelier in de schoot krijgt geworpen, reageert echter geen enkele vakscholier. Blijkbaar spurt iedereen direct naar huis als het diploma binnen is. Het avontuur lonkt niet."

Teheux heeft inmiddels een beroep gedaan op evaren edelsmeden om de vacatures te vervullen. Zo demonstreert de 73-jarige Schoonhovenaar Cor Kuyf zijn traditionele zilveren Zeeuwse knopen. ,,Dat valt goed in de smaak, maar Cor wil er gezien zijn leeftijd mee stoppen. Dat is begrijpelijk. Daarnaast zijn twee parttimers en een fulltimer er ingestapt. Het maakt mij niet uit wie de werkplaats runt. Als er maar iemand zit tijdens de openingstijden. Dat geeft het bezoek aan dit Zilvermuseum toch meer cachet."

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }