• Martine in actie tijdens het NK.
• Martine in actie tijdens het NK.

Martine van Buuren wint NK Pole Fitness

  •   609 keer gelezen

STOLWIJK • Martine van Buuren heeft onlangs het NK Pole Fitness in de basiscategorie gewonnen. Het is voor de inwoonster van Stolwijk een mooie stimulans om zich verder te bekwamen in deze zware sport.

"Ik heb voorafgaand aan het NK, met hulp van mijn trainster Belinda, een act in elkaar gezet", blikt de 32-jarige Martine terug. "Of deze goed genoeg was voor de winst was moeilijk in te schatten, maar ik had er wel een goed gevoel over. De categorie waar ik in uitkwam is voor deelnemers die niet eerder aan wedstrijden hebben meegedaan en bevat alleen basistechnieken."

In de voorronden bleek de concurrentie groot, maar Martine plaatste zich in het Universitair Sportcentrum Leiden voor de finale. "Dat was best spannend", erkent ze. "Ik moest tijdens de act van de andere deelneemster in de finale achter de coulissen wachten, omdat ik daarna gelijk op moest. Ik kon er dus niets van zien, maar vervolgens wel het jurycommentaar horen. Dat was heel positief, dus daar werd ik niet veel rustiger van."

Toch voerde ze haar eigen act naar behoren uit. "Gelukkig was de jury ook over mijn uitvoering lovend. Groot feest natuurlijk toen ik hoorde dat ik Nederlands kampioen was. Het harde trainen werd hiermee beloond."

Watjes
Pole Fitness is geen sport voor watjes, geeft Martine, die werkzaam is als gedragsdeskundige in de jeugdzorg, aan: "Pole fitness is als het ware acrobatiek en turnen in één. Er komt veel kracht, lichaamsbeheersing en techniek bij kijken. Spier- en peesblessures liggen op de loer, dus is het zaak om ook goed op je rust te letten. Zelf train ik vier tot vijf keer per week bij Pole Fitness in Reeuwijk."

Ze heeft zelfs een trainingspaal in haar woonkamer staan. Martine: "Daar wordt nog wel eens om gelachen, ja."

Ze merkt dat de scepsis verdwijnt als mensen de sport met eigen ogen zien. "Ik heb een verrassingsact op mijn eigen bruiloft opgevoerd en kreeg daar veel positieve reacties op. De associatie met paaldansen in nachtclubs is natuurlijk snel gemaakt, maar daar heeft het dus niets mee te maken. Ach, dat vooroordeel en die grapjes eromheen zullen er altijd blijven. Maar als mensen pole fitness eenmaal hebben gezien, kunnen ze niet anders dan beamen dat het een pittige sport is."

De Nederlandse titel is een stimulans om vooral door te gaan op de ingeslagen weg. "Volgend jaar hoop ik opnieuw deel te nemen aan het NK, dan in een hogere categorie. Ik heb daarvoor tijdens het afgelopen kampioenschap veel inspiratie opgedaan. Bovenal wil ik me vooral lekker blijven uitleven in deze mooie sport. Het is verslavend en ik merk dat ik steeds leniger en sterker word."

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }