• Joe Bailar wil de Big Bear nieuw leven inblazen.
• Joe Bailar wil de Big Bear nieuw leven inblazen. "Je kunt hier best een toffe club van maken." Foto: Floris Bakker

‘Krimpen nog steeds dorre gemeente’

Algemeen 3.606 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Als het aan Evert Bal (36) ligt wordt de Big Bear in Krimpen aan den IJssel in oude luister hersteld. "Jongeren hebben een plek nodig waar ze kunnen chillen en zonder problemen buiten kunnen staan."

Het is nu maar een saaie boel voor tieners uit het dorp. Tenminste, als je geen vrienden hebt uit de kerk of van de sportvereniging. "Dan ben je overgeleverd aan de straat." Evert kan het weten, want ooit hing hij zelf elke avond onder de Algerabrug. "Er was hier gewoon niks te doen. Uit verveling ging je maar de straat op." Krimpen is in zijn ogen nog altijd een 'dorre gemeente' voor jongeren. Hij snapt dan ook wel dat veel van hen regelmatig een jointje roken of pilletje slikken. "Er hoeft er maar één tussen te zitten met drugs die zijn huis openstelt en het feest kan beginnen."

Toch is er één groot verschil met de tijd dat Evert zelf tiener was. "Vroeger had je hier nog de Big Bear, daar kon je op zolder voor weinig fitnessen met je vrienden. Op vrijdag- of zaterdagavond ging je er chillen en luisteren naar de muziek van een bandje of dj. Als je zelf een leuk avond wilde organiseren, belde je gewoon de jongerenwerker op. Je maakte een paar flyers en ging draaien voor je vrienden. Dat was een stuk beter dan in de kou op straat hangen met een fles Apfelkorn."

Omslag
De draaiavondjes zorgden voor een omslag in zijn eigen leven. "In de Big Bear kreeg ik de kans om te mixen en draaien. Dat vond ik ontzettend leuk. Tijd om te hangen had ik niet meer." Inmiddels is Evert onder zijn artiestennaam Joe Bailar actief in de dj-scène. Met zijn act - hij speelt trompet over lounge en deephouse muziek - weet hij een steeds groter publiek te bereiken. Zo stond hij al op diverse grote festivals, waaronder het Amsterdam Dance Event.

Krimpen kent nauwelijks plekken om uit te gaan. Café De Bruin is er eentje, "maar niet alle jongeren houden van de muziek die daar wordt gedraaid", weet Evert. Ook voor een goed dorpsfeest moet je als jonge Krimpenaar naar elders. Een uitzondering is het jaarlijkse festival dat Krimpen Presents organiseert. "Dat is het enige moment van het jaar dat ik trots ben op het feit dat er iets gebeurt in Krimpen aan den IJssel."

Waterbedeffect
Dat de gemeente ooit het besluit nam om de Big Bear te sluiten heeft hij nooit begrepen. "Je bespaart op jeugdwerk, maar bent tegelijkertijd meer geld kwijt aan de bestrijding van drugsoverlast. Er ontstaat dus een soort waterbedeffect. Dan kan je trots een drugspandje afsluiten, maar daar los je het probleem niet mee op."

Hij wijst naar IJsland. "Twintig jaar geleden dronken jongeren daar extreem veel alcohol of gebruikten drugs. Er werd onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat niks doen de kans vergroot op drank- en drugsgebruik." Eén van de oplossingen bleek het organiseren van meer activiteiten voor de jeugd. Iets dat naar Evert's mening ook in Krimpen aan den IJssel moet gebeuren. "Door samen dingen te doen voelen jongeren zich veel meer onderdeel van een groep en hebben ze plezier, zonder dat er alcohol of drugs aan te pas komen."

Crowdfunding
In een Facebookbericht stelde Evert in een gekke bui voor om een crowdfunding te beginnen, om de Big Bear in oude glorie te herstellen. "We toveren het om tot een hippe club, een plek waar je als jongere naar toe wil gaan. Om hip hop te maken met je vrienden, een Snapchat story met verkleedkleren of iets anders. Het maakt niet zoveel uit: als je ze maar uitdaagt." Zijn post leverde honderden likes en reacties op. Iets wat hij nooit had verwacht. "Blijkbaar raakte ik een gevoelige snaar met mijn bericht."

Dat er een honk is in de Tuyter weet Evert wel. Toch is voor een bepaalde groep jongeren de drempel te hoog om daar naar binnen te stappen. Waar dat aan ligt? "Ik weet het niet, maar ik denk dat het te maken heeft met de andere activiteiten die daar plaatsvinden. Jongeren willen soms gewoon buiten staan, een peuk roken en op straat kunnen spugen, zonder daar direct op aangesproken te worden."

Hij adviseert jongerenwerkers om vaker de straat op te gaan, om van hangjongeren zelf te horen wat ze nou willen. De gemeente zou sowieso meer moeten doen om Krimpen aan den IJssel wat bruisender te maken. "Eerlijk gezegd had ik op dat vlak ook wat meer veerwacht van deze nieuwe liberale coalitie."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden