• Krimpense jongeren moeten lang wachten voor een huurwoning in hun dorp.
• Krimpense jongeren moeten lang wachten voor een huurwoning in hun dorp. Foto: stockfoto

Jongeren blijven liefst in Krimpen wonen

Algemeen 1.343 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Het lukt jongeren maar moeilijk om een huurhuis te vinden in Krimpen aan den IJssel. Tijdens een meetup in De Tuyter konden ze donderdagavond aangeven hoe het beter kan.

Al maanden logt Mandy Govers elke ochtend stipt om 08.00 uur in op de website van Woonnet Rijnmond. Ze is dringend op zoek naar woonruimte, want ze is hoogzwanger. "Over drie weken ben ik uitgerekend", vertelt de 25-jarige Krimpense. "Er zit dus wel wat haast achter. Vaak reageer ik als eerste, maar tot nog toe zonder succes. Ik heb nog altijd geen woning."

Noodgedwongen woont ze bij haar moeder in huis. "Dat is qua ruimte wel te doen, maar dit is natuurlijk geen ideale situatie. Ook niet voor mijn moeder, want zij is haar vrijheid kwijt. Ik had het graag anders gezien."

Krapte
Rik Walstra van woningcorporatie bevestigt dat er in Krimpen aan den IJssel maar weinig woningen vrijkomen voor starters. Toch vormen jongeren geen uitzondering. "Net als in de rest van de randstad gaat ook hier de hele huurmarkt gebukt onder krapte. Het is een probleem dat je niet zomaar oplost. Je kunt wel nieuwe woningen bouwen, maar daar moet je wel de ruimte voor hebben. En het duurt zo'n 6 à 7 jaar voor die er staan. Iets tijdelijks neerzetten is ook niet zo makkelijk als het lijkt."

Om inzicht te krijgen wat starters precies willen, hield QuaWonen een enquête onder 300 jongeren van 18 tot 30 jaar oud. Ruim 100 jongeren reageerden. Best veel voor een doelgroep die volgens Walstra moeilijk is te bereiken. "Het geeft aan dat het probleem leeft." Ook de meetup, die in samenwerking met de gemeente was georganiseerd, kon rekenen op veel belangstelling.

Aan verschillende tafels konden de ruim veertig aanwezige jongeren hun mening geven over tal van 'woonzaken'. Dat leverde een paar leuke weetjes op. Zo wil driekwart van de Krimpense jongeren niet naar Rotterdam of een andere grote stad, maar in het eigen dorp blijven wonen. Het liefst zelfstandig, in een wijk waar jong en oud naast elkaar wonen. "Het woningtype maakt hen daarbij niet eens zoveel uit, zegt Walstra. "Het hangt af van de huurprijs. Is de woning betaalbaar? Dat is voor de meeste jongeren de belangrijkste vraag."

Jongeren kwamen zelf met suggesties om de doorstroming te bevorderen. Bijvoorbeeld door in oude kantoorpanden woonunits te realiseren of tiny houses neer te zetten. Voor Mandy is die laatste woonvorm geen optie. "Ik wil graag met mijn vriend en baby in een gewoon huis wonen, in Krimpen aan den IJssel. Het is fijn wonen hier. 't Is alleen jammer dat je zo lang moet wachten voor een huis."

QuaWonen en de gemeente gaan alle informatie gebruiken voor de nieuw te ontwikkelen Woonvisie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden