Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Niels en Emiel Fontijne.
• Niels en Emiel Fontijne. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Fietsende broers zien andere kant van de medaille

  •   554 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • De ontwikkeling van de fietsende broers Niels en Emiel Fontijne uit Krimpen aan den IJssel, die in de jeugdcategorieën uitblonken, stagneert de afgelopen jaren. Oorzaak: ongelukkig maar hardnekkig blessureleed.

Het wielrennen volgt Niels Fontijne (20) nu voor de buis. Een mysterieuze, hardnekkige knieblessure voorkwam een verwachtingsvol debuutjaar bij de beloften. De Krimpenaar ontdekte in 2012 in de jeugdronde van Het Kopje van Bloemendaal, dat hij gemakkelijk omhoog gaat. Hij reed alle concurrenten uit het wiel.

"Ik vond het rondje met elke keer een fikse klim niet zo zwaar," kijkt de 20-jarige Krimpenaar terug. "Bij de nieuwelingen en junioren eindigde ik bij de besten in wedstrijden die bergop gingen. In mijn tweede seizoen als junior reed ik voor het Belgische Young Cycling Team en won ik twee klimwedstrijden. In de Ronde van Oostenrijk werd ik vijfde en in een hoog aangeschreven koers in het Belgische Herbeumont finishte ik als derde."

Vlonder
In een Belgisch belofteteam kon hij zich verder ontwikkelen, maar zover is het nooit gekomen. Niels: "Op een gladde vlonder in onze achtertuin ging ik onderuit en belandde op mijn knie. Lange tijd liep ik met krukken. De stekende pijn in mijn knie ging maar niet weg en als ik fietste werd het alleen maar erger. Ik had vorig jaar alles op het wielrennen willen zetten, maar daar kwam dus niets van terecht. Een medische oorzaak voor de aanhoudende pijn is niet te vinden."

De wielercarrière van zijn broer Emiel (17) verloopt evenmin probleemloos. Bij de jeugd kon hij door zijn sterke eindschot koersjes winnen. Na een buiteling bij de nieuwelingen tijdens een massasprint is de Havoscholier voorzichtiger geworden. Een ongelukkige botsing met een buitendeur, waarbij zijn been dwars door een ruit ging, zette hem zelfs op non-actief.

Bloeding
"Ik had een slagaderlijke bloeding en zenuwen waren doorgesneden," blikt Emiel Fontijne terug op het pijnlijke voorval. "Ik kon niet meer lopen en moest in een rolstoel naar school. Het herstel duurde best lang. Ik heb alle Netflix-series op tv wel bekeken in die tijd. Nu probeer ik bij de junioren het verloren terrein weer in te halen. Ik rijd regelmatig sterk bezette UCI-koersen en hoop mijn niveau op te krikken. Ik kijk niet ver vooruit, maar zou het mooi vinden als ik later met mijn broer voor dezelfde ploeg uit zou kunnen komen."

Niels is inmiddels een studie Bewegingswetenschappen gestart aan de VU in Amsterdam en stapt pas weer op de fiets als de pijn echt verdwenen is. "Het heeft geen zin om mogelijk opnieuw een jaar te verspelen," zegt hij. "Ik heb vrede met de huidige situatie, al vraag ik me weleens af hoe ik ervoor had gestaan als die vervelende blessure mijn plannen niet had doorkruist."

Wim Kroone

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK