Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Op zoek naar de kamsalamander in Krimpenerwaard

  •   371 keer gelezen
• De kamsalamander (man).
• De kamsalamander (man). (Foto: Jelger Herder)

KRIMPENERWAARD • Komen er nog kamsalamanders voor langs de Hollandse IJssel en in de Krimpenerwaard? Richard Struijk van RAVON, een kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen, gaat op zoek naar het antwoord op deze vraag.

De kamsalamander, een beestje dat zijn naam dankt aan de getande rugkam van mannetjes in het voorjaar, is een zeer zeldzame verschijning langs de Hollandse IJssel en naastgelegen Krimpenerwaard. "De enige recente vindplaatsen zijn voor zover bekend in een woonwijk in Krimpen aan den IJssel en nabij Oudeland", weet Struijk.

In het verre verleden is de kamsalamander ook gezien op plekken tussen Ouderkerk aan den IJssel en Lageweg. Verder bevonden zich oostwaarts ook kamsalamanderpopulaties tussen Schoonhoven en Lekkerkerk, langs de uiterwaarden van de Lek. "Probleem is dat het veelal oude waarnemingen betreft, van voor 1994. Het is dus de vraag of er überhaupt nog kamsalamanders zitten."

Zaklamp
Struijk roept inwoners van de Krimpenerwaard op om de laatste kamsalamanders op te sporen. "Kijk eens 's avonds in het donker met een zaklamp in een vijver of poeltje in de tuin. Grote kans dat je salamanders ziet zwemmen, waaronder misschien zelfs de kamsalamander. Ook zitten ze graag onder losse boomstammetjes, tegels of rommelhoekjes die in de buurt van vijvers of sloten liggen. Dit zijn ideale verstopplekjes voor salamanders."

Wie denkt een kamsalamander te hebben gevonden, doet er goed aan de buik te bekijken. "Die is opvallend geel tot oranjerood met een onregelmatig patroon van grote zwarte vlekken. Daarnaast hebben ze ook fijne witte stipjes bij de kop en flanken. Ik raad mensen ook altijd aan om een foto te maken en die naar mij te sturen; pas dan kunnen we het zeker weten. De kleine watersalamander, die overal redelijk algemeen voorkomt, kan namelijk gemakkelijk worden verward met de kamsalamander"

Zelf gaat Struijk ook op zoek. Samen met Marc van Bemmel, coördinator van de watergroep van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard, verzamelt hij op verschillende plekken een beetje poel- of slootwater. "Door zijn dna uit slootwatermonsters te filteren, kunnen we achterhalen waar de kamsalamander nog zit."

Als Struijk in beeld heeft waar nog kamsalamanders voorkomen, kunnen er maatregelen worden genomen om het beestje te helpen. "Een poel aanleggen kan al een groot verschil maken voor de populatie van kamsalamanders."

Waarnemingen (ook oude) en foto's kunnen worden doorgegeven aan Richard Struijk via: r.struijk@ravon.nl.

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK