Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: Stockfoto

Veel Krimpense jongeren aan de drugs

  •   2573 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Het aantal jongeren in Krimpen aan den IJssel dat drugs gebruikt, steekt fors uit boven de rest van de regio. En dat baart gemeente en politie zorgen.

Vorige week nog sloot burgemeester Martijn Vroom een huurwoning af in de wijk Boveneind. In het huis verbleven tientallen jongeren, waaronder minderjarigen. Er werd drugs gebruikt, er was sprake van criminaliteit en overlast voor omwonenden. Volgens Wilco Mastenbroek, coördinator integrale veiligheid bij de gemeente Krimpen aan den IJssel, genoeg redenen om het pand voor drie maanden af te sluiten.

Mastenbroek gaf donderdagavond, tijdens de commissievergadering, uitleg over het zogenaamde Damoclesbeleid dat de gemeente hanteert. Dit beleid geeft de burgemeester de mogelijkheid om - op grond van artikel 13b van de Opiumwet - een woning of bedrijfspand af te sluiten als er drugs of hennepplanten worden aangetroffen. "In dit geval was er vooral zorg over het middelengebruik van soms minderjarige jongeren en de de daaruit voortvloeiende afhankelijkheidsrelaties."

Top 3
Uit de gezondheidsatlas van de GGD blijkt dat Krimpen aan den IJssel in de regionale top 3 staat als het gaat om het gebruik van alcohol, roken en drugs. Nog boven Rotterdam. Van de ondervraagde Krimpense jongeren tussen de 13 en 16 jaar oud gaf 6,8 procent aan in de afgelopen vier weken softdrugs te hebben gebruikt en 1 procent harddrugs. Dat laatste cijfer ligt waarschijnlijk zelfs nog een stuk hoger, zo is uit recent onderzoek gebleken. 

Een verklaring voor het forse drugsgebruik is lastig te geven. Maatschappelijke acceptatie speelt volgens Mastenbroek zeker een rol. Een jointje roken is 'normaal', zo is de gedachte. Hij stoort zich aan de soms laconieke houding van ouders. "Zij staan onvoldoende stil bij de consequenties van het drugsgebruik van hun kind. Als je puber gebruikt zal hij of zij ook wel eens drugs aan vrienden verstrekken. Voor je het weet is zoonlief aan het handelen."

Drugspreventie
De gemeente ontwikkelt nieuw beleid om het drugsgebruik te ontmoedigen. Zo komt er meer aandacht voor drugspreventie. Leerlingen in groep 7 en 8 van de basisscholen krijgen les over drank, drugs en tabak. Dit om ze weerbaar te maken, zodat ze om leren gaan met verleidingen. Een essentieel onderdeel is het vroeg signaleren van drugsgebruik. Ouders en professionals spelen daarin een belangrijke rol. Zo kunnen jongeren met een verslaving sneller hulp krijgen.

Met het afsluiten van drugspanden en het opleggen van gebiedsverboden aan drugsdealers probeert de politie de drugshandel in het dorp aan te pakken. Mastenbroek zegt dat het 'enorm helpt' als burgers signalen doorgeven aan de politie. Het terugdringen van drugsgebruik is sowieso een kwestie van lange adem. "Zolang er vraag is, is er aanbod."

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK