Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Eén van de beelden op de tentoonstelling.
• Eén van de beelden op de tentoonstelling. (Foto: Remco Wesselius)

SWOS Fotoclub exposeert in bibliotheek: 'best spannend!'

  •   271 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De SWOS Fotoclub bestaat bijna 2,5 jaar. Tijd om de voortgang te tonen met een expositie in de bibliotheek van Schoonhoven.

"We vinden het leuk om onze kennis van de fotografie te delen en zelf weer van anderen te leren", stellen Linda van der Galiën en Remco Wesselius. De twee enthousiaste hobbyfotografen werden in december 2016 door Stichting SWOS benaderd met de vraag of ze een fotoclub in het dienstencentrum wilden begeleiden. Daar stonden ze wel voor open. "De club bestaat uit bijna dertig leden in de leeftijd van 45 tot 85 jaar. Alles kan: van het fotograferen met een tablet of smartphone tot een spiegelreflexcamera. We kunnen mensen met technische kennis bijstaan, maar als iemand daar geen belangstelling voor heeft is het ook prima. Het plezier in het fotograferen staat voorop."

Analoog
Zelf zijn ze helemaal in de ban van fotografie. Linda: "Ook nu ik sinds enkele jaren in een rolstoel zit, is het een prima hobby om te beoefenen. Sterker nog, ik zeg wel eens tegen een ander: 'zak nou eens door je knieën, dan heb je een mooier standpunt'."

Remco verdiept zijn kennis inmiddels op de Fotovakschool. "Mijn wens is om analoog te gaan fotograferen. Als iemand nog een goede oude camera heeft liggen die ik daarvoor zou mogen gebruiken, dan houd ik me aanbevolen."

Fotograferen begint volgens de begeleiders bij opnieuw leren kijken. "We hadden een keer als thema het fotograferen van je eigen woonomgeving. Deelnemers bleken hun eigen buurt met heel andere ogen te hebben bekeken. Het leverde verrassende inzendingen op."

Lat
De fotoclub komt twee keer per maand -op de donderdagmiddag- bijeen, waarbij de praktijk en het bespreken van elkaars foto's centraal staan. "Kritiek is prima, maar dan wel opbouwend. We zijn niet competitief", weet Linda.

Remco aanvullend: "Grappig is dat door de lat niet te hoog te leggen, deze spelenderwijs wel hoger wordt gelegd. Als ik de foto's van de beginperiode vergelijk met die van nu, dan zie ik een enorme ontwikkeling. Die komt in de expositie tot uiting."

De leden hebben voor de tentoonstelling in de bibliotheek -van 21 maart 30 april- de beste foto van zichzelf van de afgelopen 2,5 jaar uitgezocht. "De officiële opening is aankomende donderdag om 14.00 uur. Iedereen is daarbij welkom. Het is voor het eerst dat de leden met hun werk naar buiten treden. Best spannend dus!"

Ondertussen gaat de fotoclub lekker door met fotograferen. Remco en Linda tot slot: "Voor de toekomst hopen we ook jongeren te interesseren, vaker te exposeren en als club meer uitstapjes te ondernemen. Boven alles willen we vooral een laagdrempelige fotoclub zijn en blijven."

Belangstellenden kunnen contact opnemen met Remco Wesselius, via 06-52071145 of swosfotoclub@gmail.com

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK