• Optocht van blauwe rugzakjes door Schoonhoven.
• Optocht van blauwe rugzakjes door Schoonhoven. Rob Glastra Fotografie

Schoonhovense scholieren wandelen voor water

Algemeen 444 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Ruim 260 Schoonhovense basisscholieren lopen woensdag 20 maart onder begeleiding van Rotary Schoonhoven voor schoolgenootjes in Afrika.

De groepen 7 en 8 van de basisscholen in Schoonhoven doen mee met de sponsorloop Wandelen voor Water. De woensdag in de week waarin de VN Wereld Water Dag valt, is de grote landelijke wandeldag. In Nederland lopen duizenden leerlingen van honderden basisscholen mee met deze sponsorloop. In Schoonhoven zijn dat er 266.

Start en finish vinden plaats bij het Bastion in Schoonhoven. Na een warming-up door Studio Younik geeft burgemeester Roel Cazemier om 12.00 uur het startschot.

Rugzak
Gesponsord door familie en vrienden zamelen de scholieren geld in voor water- en sanitatieprojecten in ontwikkelingslanden. Schoonhoven loopt voor waterprojecten in Oeganda en Tanzania en helpt daarmee onder andere zeven scholen en hun omgeving.

Met een rugzak gevuld met zes liter water lopen de leerlingen op 20 maart zes kilometer. Zo ervaren ze wat veel van hun leeftijdsgenoten in ontwikkelingslanden elke dag moeten doen voor schoon water. Want water uit de kraan is niet overal vanzelfsprekend, evenals wc's en een goede hygiëne. Miljoenen kinderen hebben geen toegang tot veilig drinkwater. Dagelijks lopen ze kilometers om water te halen. Ze kunnen dan niet naar school en worden vaak ziek.

Na afloop wordt het water uit de rugzakken van de scholieren opgevangen in containers en als bluswater door de Schoonhovense Brandweer gebruikt.

Bewustwording
De sponsorloop Wandelen voor Water is een landelijk initiatief van Aqua for All en Simavi. Rotaryclub Schoonhoven organiseert dit evenement op lokaal niveau: zowel de organisatie van de dag als ook gastlessen op de scholen.

Gemke Jager namens Rotary Schoonhoven: "Hopelijk dragen de lessen bij aan de bewustwording van het omgaan met water en van de situatie van veel kinderen in ontwikkelingslanden."

Meer informatie: http://www.wandelenvoorwater.nl

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden