• Auteur Arjan Alberts.
• Auteur Arjan Alberts. Foto: Daan Brand

Arjan Alberts presenteert debuutthriller Natan Z

Algemeen 1.040 keer gelezen

LOPIK/SCHOONHOVEN • 'Natan Z' is de debuutthriller van Arjan Alberts. Lopik en omgeving speelt een belangrijke rol in het boek als de regio waar de hoofdpersoon -tbs'er Natan Z- opgroeit.

Natan Z mag dan fictie zijn, het is gestoeld op feiten, vertelt de tegenwoordig in Duitsland woonachtige, maar in Lopik opgegroeide Alberts. Als coördinerend inspecteur was hij tot 2017 verantwoordelijk voor incidentonderzoek in gevangenissen en tbs-klinieken. Hij deed hiervoor verslag aan het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

"Het werk heeft me geïnspireerd tot het schrijven van het boek", zegt hij tijdens een telefonisch interview. "Vooral de gesprekken aan de keukentafel, met personeel van tbs-klinieken dan wel tbs'ers zelf, leverde me veel informatie op over de dagelijkse gang van zaken."

Gewiekst
Door bezuinigingen en het feit dat veel werk wordt gedaan door jong en onervaren personeel kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Situaties zoals Arjan Alberts in Natan Z beschrijft. "Daarbij speelt ook een rol dat sinds enkele jaren rechters weer vaker de tbs-maatregel opleggen. Inrichtingen moeten daarom meer capaciteit realiseren en dus ook meer personeel aantrekken, terwijl er juist nu een krapte op de arbeidsmarkt is. TBS'ers zijn vaak gewiekst en manipulatief, waardoor je als personeel altijd op je hoede moet zijn."

Alberts schetst in het boek een situatie waarin een begeleider per ongeluk op de plaats van tbs'er Natan Z gaat zitten. Op zich niets aan de hand, maar wel nadat hij zich hiervoor excuseert en zich min of meer laat wegsturen. Een fout waardoor je gezag op zo'n afdeling als sneeuw voor de zon verdwijnt. De auteur hierover: "Personeel in tbs-klinieken loopt vaak op eieren. Ze worden continu uitgedaagd en moeten stevig in hun schoenen staan."

In het boek komen naast Natan Z, die door een fout van justitie vroegtijdig vrij dreigt te komen, de personages van zijn advocaat Reinier, therapeute Suus en Hannah, een Nederlandse schrijfster die in een afgelegen huisje in Frankrijk aan een boek over Natan Z werkt, samen. De auteur wil uiteraard niet teveel prijsgeven, maar één en ander leidt zoals het een goede thriller betaamt tot een spannende climax.

Of het uitgewerkte verhaal een realistisch scenario is? Arjan Alberts laat even een stilte vallen aan de telefoon en zegt dan: "Nogmaals, het is fictie, maar als het allemaal zo bij elkaar komt als in het boek, zou het een praktijkvoorbeeld kunnen zijn. Het is zeker niet onwaarschijnlijk."

Film
Doordat naast de personages ook de locaties wisselen -van de Franse Alpen tot Lopik en Schoonhoven- leest het boek als het kijken naar een film. "Omdat ik een groot deel van mijn jeugd in de Lopiker- en Krimpenerwaard heb doorgebracht, was het voor mij logisch om daar bepaalde gebeurtenissen te laten plaatsvinden. Ik ken de regio immers goed. Ik ben geboren in De Bilt, maar kwam op mijn derde in Lopik te wonen. In Schoonhoven ging ik naar de middelbare school en was ik lid van atletiekvereniging Avantri. Mijn moeder woont nog in Lopik."

In het boek groeit Natan Z op in Jaarsveld en spelen de hoofdstukken over zijn jeugd zich langs de Lek tussen Jaarsveld en Schoonhoven af. De Zilverstad, tevens de plaats waar het boek officieel gepresenteerd wordt (zie onderstaand), vormt ook in andere hoofdstukken een belangrijk decor.

Stroomversnelling
Alberts, die inmiddels zijn eigen juridisch adviesbureau heeft, begon in 2017 aan zijn boek. Eén en ander kwam in een stroomversnelling toen hij contact zocht met literair agent Willem Bisseling. Die was gelijk enthousiast. "Toch bijzonder, want hij vertelde me later dat hij jaarlijks zo'n duizend van dit soort verzoeken krijgt. Met tien fictieauteurs gaat hij daadwerkelijk aan de slag."

Inmiddels is er veel belangstelling voor het boek, dat wordt uitgegeven door Xander Uitgevers. "Landelijke dagbladen besteden er aandacht aan en bijvoorbeeld boekwinkelketen AKO heeft Natan Z al ingekocht. Dat schijnt bijzonder te zijn."

De debutant laat het allemaal over zich heen komen. "Ik vind het heel spannend en ben benieuwd hoe straks de verkoop gaat en wat de reacties zullen zijn. En ik hoop dat het hier niet bij blijft, want ik heb nog ideeën genoeg. Ik doe het schrijven er nu bij, maar het zou mooi zijn als ik er mijn werk van kan maken."

Zaterdag 9 maart wordt Natan Z gepresenteerd bij de Bruna in Schoonhoven. Aanvang 15.00 uur. Roel Cazemier, burgemeester van de gemeente Krimpenerwaard, neemt het eerste boek in ontvangst en ook burgemeester Laurens de Graaf (Lopik) is aanwezig.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• Natan Z, cover.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden