Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
•
• (Foto: Jan Timmer)

Leerlingen csg Willem de Zwijger exposeren eindresultaat 'Boekendoos'

  •   184 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Brugklasleerlingen van csg Willem de Zwijger zijn de afgelopen maanden bezig geweest met het vakoverstijgende project 'Boekendoos'. Daarbij moesten ze een aansprekende scène uit een door hen gekozen boek visueel vertalen naar een 3D-ontwerp. De zeventig mooiste resultaten zijn tot en met 16 maart te zien in de bibliotheek van Schoonhoven.

HV1B-leerling Lizelotte Mol (12) koos voor het boek Spinder, geschreven door Simon van der Geest. "Het is een heel spannend en geheimzinnig verhaal", vindt de jonge Schoonhovense. "In mijn boekendoos kun je de kelder zien waarin de hoofdpersoon insecten houdt, waaronder de spinder, een kruising tussen een spin en een vlinder."

Lizelottes klasgenootje Sara Stelling koos voor het historische jeugdboek 'De Mysterieuze Monnik', waarin een jongen zich laat inspireren door zijn tijdgenoot Maarten Luther en tegen de zin van zijn dorpsgenoten naar de grote stad reist om naar de kerkhervormer te luisteren. "Een mooi en bijzonder boek", zegt Sara (12), die voor haar boekendoos een scène koos met het paard waarop de jongen zijn niet-alledaagse reis ondernam.

Extra dimensie
Hanneke Trouborst, docente Nederlands aan csg Willem de Zwijger hoort het enthousiasme van Lizelotte en Sara met zichtbaar plezier aan. "Het is fijn om te zien dat dit project kinderen op een aansprekende manier met jeugdliteratuur in aanraking brengt", zegt ze. "Daarnaast levert het vakoverschrijdend karakter van de Boekendoos een extra dimensie op, want de leerlingen hebben niet alleen te maken met het vak Nederlands, maar ook met Beeldende Vorming en ICT & Media."

"Ik werd door Hanneke benaderd of ik mee wilde doen met het project", vertelt haar collega Yvonne Kamerling (docente Beeldende Vorming). "Daar ben ik met plezier in gesprongen. De leerlingen kregen van mij de opdracht mee om hun favoriete scène in minimaal drie lagen met overlappingen en afsnijding te verbeelden in hun Boekendoos. Dat is over het algemeen uitstekend gelukt. Mooi is ook dat we met dit project samenwerken met de bibliotheek. We zijn dan ook trots dat we hier de komende weken mogen exposeren."

Dyslexie
Een logische vraag is natuurlijk of Sara en Lizelotte nu meer boeken gaan lezen dankzij dit project. "Ik ben eerlijk gezegd niet zo'n lezer", bekent Sara. "Ik houd meer van tekenen en vind het leuk om mijn eigen kleding te maken. Dit project vind ik trouwens wel leuk en het helpt me ook om beter en sneller te lezen. Hoe dan komt? Omdat er op school best veel aandacht aan wordt gegeven. Door meer te lezen gaat het ook steeds makkelijker."

Lizelotte is het met haar klasgenoot eens. "Ik had vroeger best een hekel aan lezen. Mijn dyslexie had daarmee te maken. Maar door dit project zie ik verbetering. Daardoor is het een stuk leuker geworden."

Jan Timmer

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK