Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: wijntjesfotografie.nl

Taarten maken als uit de hand gelopen hobby

  •   1596 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Ze draait haar hand niet om voor een bruidstaart of verjaardagstaart voor vijftig gasten. De Schoonhovense Lavita de Ruiter (30) spreekt niettemin van een 'uit de hand gelopen hobby'.

"Ik werk parttime op een kinderdagverblijf in Polsbroek. Op m'n vrije dagen ben ik bezig met het bakken van biscuit, het samenstellen van de ingrediënten en het kleuren van de fondant. Daarmee is de basis van de taart gereed. Alles gaat vervolgens in de koeling. Na die voorbereiding ga ik op vrijdagavond aan de slag met alle bestellingen. Dat doe ik nu twee jaar met veel plezier."

Workshop
Lavita de Ruiter kwam in december 2016 op het idee om zelf taarten te maken na een bestelling bij Marianne's Taarten. "Toen werd mijn zoontje Diego twee jaar oud. Die verjaardagstaart was prachtig. Ik dacht bij mezelf: dat kan ik misschien ook. Ik heb daarna een workshop bij Marianne gevolgd. M'n eerste taart was geen prijswinnaar, maar zag er toch heel behoorlijk uit. Ik had bovendien meteen de smaak te pakken."

Sindsdien bedient de Schoonhovense onder de naam Lavita's Taarten Creaties een groeiend klantenbestand in de Krimpenerwaard. Zelfs vanuit Gouda rinkelt soms de telefoon.

"Het is steeds een behoorlijke klus, maar ik kan genieten van het eindresultaat. In het begin heb ik best wel eens getwijfeld over mijn kwaliteiten en stond ik te vloeken als de merengue botercrème niet op smaak was. Ik ben nu eenmaal een perfectionist. Ooit ben ik tot half vier 's nachts doorgegaan om het karwei af te maken. Had ik slechts drie uur geslapen, toen stond Diego weer naast ons bed. Een nachtje doortrekken moet je niet te vaak doen, maar het moest af."

Grenzen
Inmiddels zijn die 'aanloopproblemen' achter de rug en weet Lavita het proces goed te managen. "Je moet je grenzen stellen. Ik heb een baan, een vriend en een zoontje. Die moet je uiteraard ook voldoende aandacht geven. De vrijdagavond is voor mij. Als Diego om kwart over zeven naar bed is gebracht komen spatel, spuitzak en taartzaag op tafel. Dan draait het vooral om bekleden en boetseren. Daar ben ik wel even mee bezig."

Dat gebeurt met handige vingers. Nijntje, unicorn en regenboog vormen de hoofdmoot van de verjaardagstaarten voor kleine kinderen. Bij volwassenen kan je van alles bedenken. Een jarige klant in Haastrecht bestelde een wielertaart voor hem en zijn ploegmaten en was lyrisch over het eindresultaat.

"Dat doet je dan goed", zegt Lavita. "Ik heb nog geen enkele keer een boos emailtje gehad of een negatieve recensie op Facebook. Integendeel, social media en mond-tot-mondreclame zorgen juist voor meer bestellingen. De afgelopen maanden was het heel druk."

Zelf lust ze alleen de glutenvrije exemplaren. "Ik ben niet zo dol op marsepein. Doe mij maar een lekkere monchoutaart. Daar kun je me voor wakker maken."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK