Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Kees van Zwienen en Leo Wooning met hun kampioensvogels.
• Kees van Zwienen en Leo Wooning met hun kampioensvogels. (Foto: Robert van der Hek)

Vogelvereniging De Vogelvrienden: twee wereldkampioenen

  •   575 keer gelezen

BERGAMBACHT • De trots straalt ruim een week na dato nog van de gezichten van Kees van Zwienen en Leo Wooning af. Hun inzendingen wonnen goud tijdens de wereldkampioenschappen voor volièrevogels.

Een mooi succes voor de twee vogelhouders uit respectievelijk Schoonhoven en Bergambacht én voor de plaatselijke vogelvereniging De Vogelvrienden: "Dit is zeker ook een compliment voor de club. De Vogelvrienden is de enige vereniging in de wijde omgeving die met wereldkampioenen thuiskwam", aldus de twee.

Jurysport
Leo Wooning (73) legt zich al ruim veertig jaar toe op het kweken van (bruine) kanaries. Tijdens de vorige wereldkampioenschappen won hij al goud en brons, nu kreeg hij de eerste prijs voor een stam, ofwel vier zo identiek mogelijke kanaries. "Ik had het niet verwacht", zegt hij. "Het is een jurysport, dus je hebt het niet in de hand. Een tweede stam leverde nog eens zilver op."

Ook voor Kees van Zwienen (66) was de uitverkiezing een verrassing: "Ik heb met deze vogel de afgelopen weken meerdere prijzen gewonnen, dus ik wist dat het een plaatje was. Neemt niet weg dat-ie op het WK concurrentie had van zowel de Belgische, Nederlandse als de Franse kampioen. Die hield-ie mooi achter zich." Sterk punt van zijn inzending is volgens Kees: 'de brede kop met fraaie 'wangvlek.'

Oranje masker
De winnende vogel van Kees is een agapornis opaline met een oranje masker. "Ik heb me op deze vogels toegelegd, nadat ik eerder mijn tropenvogels door een ziekte kwijtraakte. Binnen zes weken waren ze helaas allemaal dood. Nadat ik daar van bekomen was, heb ik mijn oude liefde weer opgepakt: het kweken van kanaries, zoals de agapornis. Vijf jaar geleden won ik al zilver en brons op het WK, nu heb ik dus al het eremetaal te pakken."

Denk niet dat beide kampioenenkwekers nu binnenlopen. "Nee hoor", lachen ze. "We krijgen voor deze vogels hooguit een paar euro meer. Deze hobby kost alleen maar geld."

De wereldkampioenschappen vonden van donderdag 10 tot en met zondag 13 januari plaats in de Zwolse IJsselhallen. Er werden hier ruim 25.000 (!) vogels tentoongesteld. "Meestal vindt het wereldkampioenschap plaats in het buitenland. Daar sturen we onze vogels niet naartoe. Dan zijn we ze twee weken kwijt en moet je maar zien hoe je ze terugkrijgt. Naar Zwolle konden we ze zelf brengen en tegelijk een oogje in het zeil houden."

Vergrijzing
Het was mooi om gedurende het evenement tussen gelijkgestemden te lopen, want beiden weten als geen ander dat de vogelsport steeds minder beoefenaars kent. "De sport vergrijst, zoveel is wel zeker", weet Leo Wooning, naast kweker ook al jarenlang voorzitter van vogelvereniging De Vogelvrienden. "Wij doen het in Bergambacht nog niet zo slecht met ruim honderd leden, maar de leeftijd is wel een probleem, Leden van in de veertig jaar noemen we gekscherend wel eens jeugdleden."

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }